Доступність посилання

ТОП новини

Кому належить Львівський аеропорт?


Галина Терещук Львів, 23 жовтня 2007 ( Radiosvoboda.ua ) – Доля львівського аеропорту, який має відповідати усім міжнародним стандартам до чемпіонату з футболу Євро 2012, сьогодні невідома. А радше, ситуація конфліктна. Міськрада домагається забрати у комунальну власність аеропорт зі злітною смугою і усією територією. Трудові колективи ДП «Львівські авіалінії» і міжнародного аеропорту «Львів» виступають проти цього.

Згідно з рішенням міськвиконкому, увесь комплекс міжнародного аеропорту мав перейти у власність міста. А це і злітні смуги, і 270 га землі, і підприємство аеропорт «Львів». Міський голова Львова Андрій Садовий запевняв, що уже в листопаді новостворене комунальне підприємство запрацює під егідою Департаменту з підготовки до Євро 2012.

Президентський указ проти розпорядження Кабміну

Наприкінці вересня львівська влада проголосувала за те, щоб взяти у власність територіальної громади Львова львівський аеропорт разом зі злітно-посадковою смугою. Цьому передувало розпорядження Кабміну від 6 вересня «Про передачу цілісного майнового комплексу державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів» у власність територіальної громади Львова». Однак несподівано 8 жовтня Президент України зупинив цю урядову постанову, адже львівське летовище є одним із 8 стратегічних об’єктів країни. Подання Президента на дії Кабміну нині розглядає Конституційний суд.

Вільні профспілки інженерно-технічних працівників державного підприємства «Львівські авіалінії» звертались до Президента і СБУ з проханням втрутитись у ситуацію щодо зміни власника аеропорту. Голова профспілки Володимир Верес стверджує, що передача цілого майнового комплексу відбулась без участі як «Львівських авіаліній», так і аеропорту. «У 2006 році міськрада перебрала на себе повністю майно і військових, і цивільних. Але як це сталось, досі ніхто не знає».

Більшість хоче залишитись у державній власності

Проти передачі у комунальну власність усього майнового комплексу виступає трудовий колектив аеропорту. Про це заявив комерційний директор підприємства Руслан Баран. Вони вивчили, як законодавство так і Повітряний кодекс України для посилення своєї позиції.

На думку профспілкових діячів, мерія спершу створить комунальне підприємство, не маючи грошей на утримання і побудову нової смуги та інфраструктури, усе продасть у приватні руки.

Сьогодні чиновники Ратуші відмовились від будь яких коментарів щодо долі аеропорту у Львові, не виявили бажання прогнозувати ситуацію і депутати, до яких звернулась кореспондент.

Тим часом профспілка «Львівських авіаліній» вимагатиме від нового уряду об’єднати "Львівські авіалінії" і міжнародний аеропорт «Львів» і залишити їх у державній власності.
XS
SM
MD
LG