Доступність посилання

ТОП новини

Луганську систему водопостачання приватизуватимуть на 10-30 років


Ярослав Гребенюк Луганськ, 22 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – У Луганську зібрались передавати обласне підприємство «Луганськвода» у концесію. Посадовці вважають це слушним та сучасним рішенням чи не найбільшої проблеми ЖКГ. Однак їхні сподівання поділяють у Луганську не всі.

Днями Луганська обласна рада виставила на конкурс майновий комплекс обласного комунального підприємства (ОКП) «Компанія Луганськвода», щоб здати його в концесію. Заявки на конкурс приймаються упродовж 60 діб.

Генеральний директор «Компанії Луганськвода» Олександр Чернов наголошує: навіть після передачі у концесію підприємство залишиться у власності громади. З переходом у концесію власник не змінюється, каже він, і всі дебіторські та кредиторські заборгованості залишаться концесіонеру. «За поставлені 100% води має бути 100% сплата», – каже пан Олександр Чернов.

Інвестиції та борги

Одна з умов конкурсу – інвестиції у обсязі півмільярда гривень упродовж 5 років. Крім того, концесіонер зобов''язаний погасити дебіторську заборгованість «Луганськводи». Зокрема, перед «Луганським енергетичним об''єднанням» (ЛЕО) – 140 мільйонів гривень.

Заступник генерального директора ЛЕО зі збуту електроенергії Віталій Цадо зауважує, що розрахунки водників на Луганщині – найгірші в Україні. На його думку, ситуацію можна виправити, але на концесію він не дуже сподівається. Це «рожеві окуляри», каже пан Цадо. Він вважає, що потрібно міняти увесь менеджмент, переналагоджувати роботу, щоб підприємство насправді стало високоприбутковим. «Якщо вони не вимагають поки сплати за спожиту воду, то природно, ніхто й не платить. Коли почнуть вимагати, змінять підхід до обліку, до втрат, тільки тоді, може, й підуть справи краще», – каже Віталій Цадо.

Концесія на 10-30 років

У «Луганськводі» кажуть, що щось подібне вже робиться. Буцімто протягом року втрати через ушкоджені труби скоротились на 5%. Цього року обласна влада на поточні ремонти з держбюджету отримала близько 30 мільйонів гривень, ще біля п’яти мільйонів асигнували місцеві бюджети.

Але й досі в певних містах області воду подають за графіком, а в «Луганськводі» існує кількамісячний борг із зарплати. Його має виплатити концесіонер, що може взяти підприємство на термін від 10 до 30 років.

Голова конкурсного комітету, заступник голови облради Володимир Пристюк говорив, що охочі взяти під своє управління ОКП «Луганськвода» вже існують. Серед них кілька фірм із далекого закордону та дві з Росії.
XS
SM
MD
LG