Доступність посилання

ТОП новини

На місці давньої фортеці – гуртожиток?


Ірина Перешило Київ, 22 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Пам’ятка історії та архітектури — Київська фортеця — успішно пережила сотні років лихоліть. А сьогодні бастіон за бастіоном древньої споруди захоплює крупний капітал і забудовує хмарочосами. Останній зі взятих форпостів – Південне або ж інакше Васильківське укріплення. Саме те, де зовсім недавно під землею науковці виявили велику частину прекрасно збережених фортечних площ.

Фортечні стіни, капоніри – це кам’яні будинки, де стояла артилерія, укріплення, з прекрасно збереженими залами, протяжними галереями – все це Південна частина Київської фортеці, яку у сталінські часи з невідомих причин було засипано землею. І лише недавно науковцям вдалося натрапити на таємні ходи, що ведуть всередину древнього укріплення.

Директор музею «Київська фортеця» Владислав Кулинич розповідає, що всередині фортеця в ідеальному стані, цегла, з якої її будували, дуже міцна. «Якби подібне було знайдене у Парижі, такого типу фортеця, – це була б світова сенсація, французи на цьому заробляли б ще більші гроші, а ми це ламаємо».

Хоча територія відведена як пам’ятка

На Генеральному плані Києва площа, де виявлено фортецю, позначена червоним кольором як територія пам’ятки, де заборонено вести будь-яке будівництво. Але будівництво все ж почалося. На замовлення столичного Університету культури просто над однією з підземних зал фортеці, як стверджує Владислав Кулинич, риють котлован. Для спорудження будинку, у котрому нібито мають жити студенти університету.

Владислав Кулинич каже, що розмовляв з ректором університету Михайлом Поплавським у цій справі. «Я з ним розмовляв: кажу, я стукаю до вашого українського серця. Це пам’ятка національного значення. У вас є кафедра музеєзнавства, охорони пам’яток, чому ж ви вчите своїх студентів? Чому привчаєте до цинізму, говорити одне, а тут під носом ламаєте?»

Валентина Дячук, керівник піар-відділу Михайла Поплавського, ректора університету культури, стверджує, що на території, де ведеться будівництво, фортеці споконвіку не було.«Ця територія, що належить університету, споконвічна, її називали Козине болото. Тут не було ніяких фортець, нічого і близько».

Будинок збудують, і Південне укріплення Київської фортеці буде втрачено для історії і нащадків назавжди, вважають науковці. Зате студенти матимуть житло, заспокоюють в університеті культури. Щоправда, експерти столичного ринку нерухомості висловлюють сумнів щодо того, що будинок, вартість квадратного метра в котрому становитиме кілька десятків тисяч умовних одиниць, все ж дістанеться студентам.
XS
SM
MD
LG