Доступність посилання

ТОП новини

Пожежі у Каліфорнії


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 23 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах лісові пожежі охопили Південну Каліфорнію на західному, тихоокеанському узбережжі Америки. Це, зауважимо, не суцільне лісове полум’я, а десятки окремих пожеж, з людськими жертвами, з пораненими бійцями пожежних бригад, з евакуацією мешканців спалених домівок. Від Лос-Анджелеса до мексиканського кордону спостерігаються ці пожежі, і поки що стримати їх не вдається.

Перша пожежа виникла, коли буревій повалив вежу електропередачі, після чого іскри від дротів вітер поніс понад горою у долину, де ліси й поселення. А літо у Каліфорнії, як і взагалі на Заході Америки, цього року було вкрай посушливим, отож вистачало жарини, щоб спалахнув сушняк.

Швидкість вітру доходить до 110 кілометрів на годину. Тисячі домівок перетворилися на порох. Чверть мільйона людей змушені евакуюватися. Десятки тисяч гектарів землі вигоріло дощенту. Губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер назвав це трагічним часом для штату. Він оголосив надзвичайний стан і звернувся до президента Джорджа Буша з проханням про федеральну допомогу. Але і без цього до Каліфорнії злетілися пожежні бригади з сусідніх штатів – Орегон, Вашингтон, Аризона. Разом з пожежними бригадами працюють також поліцейські детективи, розслідують причини кожної пожежі, але досі не було жодних ознак штучного походження вогню.

Пожежі у Каліфорнії відсувають на другий план всі інші новини.Телевізійні станції відряджають туди репортерів, і вони передають з місця подій: «Масивні лісові пожежі нищать найбагатші землі країни, і поки що вогонь не вщухає. Він охопив увесь регіон, від Сан-Дієго на півдні до Малібу, поселення на північ від Лос-Анджелеса”. До речі, у Малібу мешкають зірки Голівуду, середня вартість будинку там близько трьох мільйонів доларів. Спеціалісти-метеорологи вважають, що пожежі триватимуть ще кілька днів, можливо, до кінця тижня.
XS
SM
MD
LG