Доступність посилання

ТОП новини

1-го січня Чехія відкриває свій ринок праці для іноземців не членів Європейського Союзу


Оксана Пеленська Прага, 23 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 1 січня наступного року Чеська Республіка відкриває свій ринок праці для іноземців з країн – не членів Європейського Союзу. Таке рішення ухвалив чеський уряд, який з цією метою готується видавати так звані «зелені картки». Таким чином чехи прагнуть упорядкувати ринок праці, на якому, як і повсюди в Європі, вже нині відчутний брак кваліфікованих робітників.

Головний термінал празького аеропорту
(RadioSvoboda.Ua)
Міністерство праці й соціальних справ Чеської Республіки вважає, що запровадження так званих «зелених карток» вирішить відразу три проблеми: допоможе заповнити порожні робочі місця, насамперед кваліфікованих робітників, упорядкує чинне законодавство з оформлення віз і дозволів на роботу і закриє канали корупціонерам, які заробляють на працевлаштуванні українських громадян за кордоном.

Нова система спрощує процедури

Міністр праці й соціальних справ Чехії Петр Нечас пояснює, що суть цього проекту полягає у спрощенні всього процесу працевлаштування, який нині є дуже складним. У Чехії вільне робоче місце може бути незайнятим до 3 місяців, поки з’ясується, що на нього не претендують ані чехи, ані громадяни з Європейського Союзу. Тільки після цього працедавець розпочинає процедуру пошуку іншого робітника, а знайшовши його, процес отримання візи і дозволу на роботу забирає наступних 120-180 днів.

Чеський міністр каже, що видача «зеленої картки» буде прозорим процесом, про вільні робочі місця інформуватиме саме Міністерство на своєму сайті. Кожне вільне робоче місце, яке протягом місяця не займе чеський чи робітник з ЄС, автоматично з’явиться на інтернет сторінках Міністерства праці, сторінки будуть загально доступні й підконтрольні.

Так звана «зелена картка» об’єднає в єдиний документ право на перебування в Чеській Республіці з правом на роботу. «Зелені картки» видаватимуть представництва Чехії закордоном з тим, що Міністерство внутрішніх справ вестиме контроль за в’їздом чужинців до країни. Таким чином чехи хочуть запобігти в’їзду злочинних елементів чи інших осіб, які можуть становити загрозу для країни.

Нова система працевлаштування іноземців у Чехії набере чинності 1-го січня наступного року.
XS
SM
MD
LG