Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську дітей від народження записують у чергу до дитсадка


Ярослав Гребенюк Луганськ, 24 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Луганську не вистачає дитячих садків.Щоб потрапити до перевантаженої групи, треба записуватись принаймні за рік.

«Цього року влаштуватись? Ні, запису немає. Місць немає в садку! Приходьте десь у січні», – таку відповідь сьогодні можна почути у більшості дитячих садків.

Щоб улаштувати малюка в садок, треба чергу займати заздалегідь
(RadioSvoboda.Ua)
За радянських часів у Луганську було понад 100 дитячих садків. Сьогодні працює 61. На хвилі приватизації заводи та фабрики відмовились від так званої соціальної сфери і близько 40 будівель, де раніше були садки та ясла, продали. Зараз у будівлях колишніх дитсадків поважні установи, серед яких, наприклад, офіс обласної організації Партії регіонів, міська синагога.

«Нам кілька разів вішали замок на двері»

Дитсадок № 14 колись належав заводу ім. Леніна. На цю ділянку теж зазіхали, але працівники, батьки дітей та міська влада змогли відстояти заклад.

Завідувачка дитячого садка № 14 Раїса Басова розповіла: «Нам кілька разів вішали замок на двері. Починається навчальний рік – нас викликають і кажуть: «Вішайте замок на дитсадок, та й годі!» Тоді ми починаємо працювати з батьками, починаємо ходити по всіх інстанціях – і ще рік відпрацьовуємо… Ну і потім нас таки передали у комунальну власність».

У цьому садку, за словами завідувачки, групи переповненні. Хоча поруч ще чотири.

Дитячі садки Луганська перевантажені
(RadioSvoboda.Ua)
Утім ситуація по районах міста не однакова, стверджує начальник управління освіти Луганської міської ради Валентина Кияшко: «Якщо взагалі по місту брати, садків більш ніж достатньо. У Жовтневому районі є садки, які не заповнені. Природно, у спальних районах – у кварталах Мирному, Зарічному – перевантажені. А якщо б можна було дітей розподілити рівномірно – так у нас жодних проблем не було б!»

Але «розподілити рівномірно» дітей неможливо – вони живуть там, де живуть.

У згаданому садку № 14 цього року довелось формувати додаткову молодшу групу, а також додаткову групу для 5-річних дітей.

Через «хороших знайомих» і хабарі

Отже треба записуватися у чергу заздалегідь. Молода мама Ганна Демчик зазначила: «І я, і моя сестра – всі стикаються з цією проблемою. Дуже важко прилаштувати кудись дитину без хороших знайомих. Всюди велика черга.Тільки дитина народилась, її вже треба записувати до черги. Але за гроші все можна зробити».

Отже, питання все ж таки вирішуються, усім відомо, в який спосіб. Дати хабара у будь-якому разі виходить дешевше, ніж наймати малюку персональну няню чи віддавати його до приватного дитсадка, що коштує від 500 гривень на місяць.
XS
SM
MD
LG