Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії бракує українців, кінець ери Качинських (Чеська та польська преса)


Оксана Пеленська Прага, 24 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Черга на українців у Чехії й білорусько-польські відносини після ери братів Качинських – головні теми нинішньої чеської та польської преси.

У нинішньому числі популярного чеського щоденника «Млада Фронта Днес» опублікована стаття під заголовком «Українці закінчились.У Чехії брак робітників ...». Мова йде про робітників з-поза меж Європейського Союзу, насамперед з України, які впродовж минулого десятиліття становили чи не головну робочу силу. Рівень життя в Україні низький, але невпинно зростає, Україна потребує робочих рух, і нині заробітчани, як пише газета, почали повертатись додому. На чеському ринку праці відтік робочої сили відчули відразу, знайти українців на роботу дуже тяжко. Це спонукало чеський уряд наступного року запровадити так звані «зелені картки» для фахівців з країн нечленів Європейського Союзу.

А польська «Ґазета Виборча» звернулась до перспектив розвитку польсько-білоруських відносин після перемоги на парламентських виборах у Польщі нового політичного лідера Дональда Туска. На думку білоруського телеграфного агентства Бєлта, покращення офіційних відносин між Варшавою та Мінськом сподіватись не можна. Адже Дональд Туск належить до тих, хто критично ставиться до режиму Лукашенка. Зрештою, якби Туск і надумав поїхати до Мінська, він би цього зробити не зміг. Режим Аляксандра Лукашенка вже кілька років тому вніс Дональда Туска до списку осіб, яким в’їзд до Білорусі заборонений.У білоруському Міністерстві закордонних справ підтвердили, як зазаначає «Ґазета Виборча», що не володіють жодною інформацією щодо змін у цьому переліку.
XS
SM
MD
LG