Доступність посилання

ТОП новини

Найкрасивіше дерево Чехії 2007 року – 150-літня липа


Оксана Пеленська Прага, 25 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – До різноманітних і нині таких модних конкурсів краси у Чеській Республіці додався ще один: конкурс на найкрасивіше дерево в країні. Уже шостий рік поспіль проводять цей конкурс, його ініціатором є чеське Міністерство навколишнього середовища. Перемогу цього року в непростій конкуренції здобула 150-літня липа.

Найкрасивіше дерево Чехії
(фото з сайту ekolist.cz)
За звання найкрасивішого дерева 2007 року боролись 88 дерев з 12 регіонів Чеської Республіки – пропозиції надійшли звідусіль. За умовами конкурсу дерево має бути не лише гарним, з ним має бути пов’язана якась легенда або історична подія чи особа. Словом, комісія, яка складається з членів спеціального Фонду партнерства, мала багато роботи. Відбулось кілька відбіркових кіл, аж врешті до фіналу дісталось 12 дерев: 6 лип, 2 буки, по одному — груша, явір, платан і дуб.

Все почалося від малого деревця і гарної людини

Перемогла 150-літня Стоянова липа з маленького моравського села Беньова. Нині про Беньов, де є тільки костел і початкова школа, а живе всього 660 людей, заговорила вся Чехія. Найбільше перемогою пишається староста села Іво Пітнер. Він каже, що перемогу Стоянової липи забезпечили діти Беньова, адже це вони все підготували для конкурсу.

Чому липа називається Стояновою – від імені нашого архиєпископа Антоніна Стояна, пояснює пан староста. Стоян зробив багато для Беньова і простих людей, але і дбав про тоді ще маленьке деревце. «Ми думаємо, що комісію зацікавила і наша історія, і наше дерево», — переконаний пан Пітнер.

Найкрасивіше чеське дерево 2007 року росте в центрі Беньова поблизу костела. За деревом дбайливо доглядають, і попри поважний вік — 150 років — липа почуває себе добре. Як нагороду за перемогу жителі Беньова отримають нові саджанці, якими прикрасять місцевий парк. А фотографія 22-метрової липи нині красується на сторінках багатьох газет. Цікаво також і те, що сьогодні в столиці Моравії Брно відбудеться концерт, на якому лунатимуть пісні для найкрасивішого дерева в Чехії.
XS
SM
MD
LG