Доступність посилання

ТОП новини

Перші результати грузинсько-абхазьких переговорів: Грузія звільняє сімох абхазьких вояків


Кирило Булкін Київ, 26 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Учора в Сухумі державний міністр Грузії з урегулювання конфліктів Давид Бакрадзе зустрівся з міністром закордонних справ невизнаної Абхазької республіки Сергієм Шамбою. Одним із результатів цієї зустрічі стало рішення грузинської сторони звільнити сімох абхазьких вояків, захоплених у сутичці 20 вересня.


Тбілісі погоджується звільнити сімох абхазьких вояків, захоплених у сутичці, яка сталася 20-го вересня на кордоні Грузії з невизнаною Абхазькою республікою. Рішення про це було ухвалене після зустрічі державного міністра Грузії з урегулювання конфліктів Давида Бакрадзе з міністром закордонних справ Абхазії Сергієм Шамбою.

"ВИЯВ ДОБРОЇ ВОЛІ"

Після переговорів Бакрадзе назвав звільнення сімох абхазьких вояків виявом «доброї волі грузинської сторони». Грузинський міністр також запевнив, що абхазькі вояки зможуть потрапити додому вже в суботу, 27-го жовтня, завдяки допомозі місії ООН з моніторингу за припиненням вогню. Це має статися, за словами Бакрадзе, після того, як будуть залагоджені «деякі формальності».

Своєю чергою, Сергій Шамба оцінив результати переговорів як «серйозний крок уперед». Міністр закордонних справ невизнаної республіки заявив, що готовність сторін до співпраці може принести позитивні результати у розв’язанні грузинсько-абхазького конфлікту.

"СОЧІ - ЗОНА КОНФЛІКТУ"

Конфлікт між Грузією та Абхазією, яка прагне незалежності, триває з 1991 року. Росія тримає на території Абхазії військовий контингент і фактично підтримує сепаратистські прагнення невизнаної республіки. Через це колишній президент Грузії Едуард Шеварднадзе нещодавно навіть поставив під сумнів право Росії проводити Олімпійські ігри в Сочі:

«Коли ми говоримо про Сочі, то це майже зона конфлікту. Росія анексувала території Абхазії. Також Південної Осетії, але зараз я кажу саме про Абхазію. Країна, яка анексує територію сусіда, не має права на шанс щодо проведення Олімпіади».

20-го вересня цього року на грузинсько-абхазькому кордоні сталася сутичка, в якій було захоплено сімох абхазьких вояків; тоді ж було вбито двох колишніх російських офіцерів, що, ймовірно, були контрактними службовцями в абхазьких військових формуваннях.
XS
SM
MD
LG