Доступність посилання

ТОП новини

Польки лідирують у бізнесі Центральної Європи


Єва Поштар Варшава, 26 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польок вважають найбільш оперативними та успішними підприємцями в Центральній Європі, пише популярний польський тижневик, посилаючись на ділові дослідження. Виявляється, що польські фірми, якими керують жінки, є більш успішними та багатшими. Польки працюють більше і більше заробляють.

Від часу державної трансформації у Польщі, польки стали дуже активні у галузі бізнесу. 39 % середніх та малих фірм Польщі перебувають у жіночих руках. 30 % великих польських корпорацій очолюють директори-жінки. Подібної пропорційного співвідношення не можна зустріти у Європі. Пересічна полька-підприємець активно працює 51 годину на тиждень. Це означає, що вона займається справами фірми набагато більше, ніж її європейські колеги. Вірогідно, що саме тому, фірми, якими керують жінки, на 72 %. перевищують рентабельність компаній, котрі очолюють чоловіки.

Дослідники пояснюють це тим, що жінки-начальники вносять у роботу своєї фірми своєрідний, жіночий підхід, намагаються зрозуміти своїх колег. Жінки рідно бувають агресивними на роботі, що і створює сприятливу атмосферу, в якій співробітники намагаються віддати роботі максимум зусиль.

Зліт польських бізнес-леді

Як починався зліт польських бізнес-леді? Радіо Свобода звернулося з цим запитанням до відомої польської артистки, засновника продюсерської фірми та власника популярних варшавських ресторанів Катажини Фігура. Пані Фігура відома також в Україні. Вона грає головну роль у спектаклі «Польові дослідження з українського сексу» Оксани Забужко.

Катажина Фігура: «Уперше за багато років маємо можливості, щоб власними силами чогось домогтися в житті. Для мого покоління час встановлення незалежності у 1990 році був вирішальним у житті. Відтоді завдяки власній завзятості польські жінки досягли покращання суспільного статусу та матеріальних статків».

Жіноча присутність у бізнесі, які плюси

Середньостатистична польська жінка-підприємець має 45 років, у неї двоє дітей. За даними дослідників, 45 % польських бізнес-леді утримують сімейні господарства.

Польки, котрі обіймають керівні пости у великих міжнародних корпораціях у Польщі, стають членами Товариства професійних жінок. Радіо Свобода поцікавилося в керівника цього товариства Малґожати Дурської про зміни в економіці, які несе з собою зростання жіночої присутності в бізнесі.

Малґожата Дурська: «По-перше, на ринку робочих місць росте значення високоосвічених жінок. По-друге, щораз більше жінок завойовує чільні місця в галузях економіки, які досі вважались виключно чоловічими сферами. Нічого дивного, що жінки займають впливові пости у сфері бізнесу».

Пані Дурська також зазначила, що постіндустріальна економіка у Європі не конче потребує фізичної сили. Зараз вирішальний вплив на економіку має сфера послуг, комп’ютери, маркетинг, а не важка промисловість. Якщо у 50-х роках 30 % жінок працювало, то зараз більше ніж 60 % працюють поза домом.

Загартувала колишня комуністична система?

У розмовах із польськими діловими жінками постійно виникає історичний контекст. Усі вони наголошують, що колишня комуністична система жінок гартувала. Всі пам’ятають історичний стереотип жінки-трактористки, що існував у Східній Європі.

Малґожата Дурська: «Головне, жінки самі на трактор не сідали. Туди їх силоміць посадили. Те, що зараз відбувається, означає свідоме рішення, знаходження себе у тих сферах життя та на професійних постах, де жінки можуть використати свої природні козирі. Трактор не був таким козирем».
XS
SM
MD
LG