Доступність посилання

ТОП новини

Карпатська прикордонна співпраця


Василь Плоскіна Угорщина, 26 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Мери восьми прикордонних міст із Угорщини, Румунії, Польщі, Словаччини та України зустрілися цими днями в румунському місті Сатмарнемет, щоб розглянути можливості міського прикордонного розвитку і співпраці за допомогою Євросоюзу. Мери складають успішний проект, щоб здобути європейські субсидії, призначені на розвиток прикордонних міст.

Місто Сатмарнемет відійшло до Румунії після Першої світової війни згідно з Тріанонським мирним договором 1920-го року. Там досі мешкає чимало етнічних угорців і зберігається двомовність. Із усіх учасників зустрічі лише Україна не є членом Євросоюзу. Та все ж це не перешкодило їм радитися зі своїми румунськими, польськими, словацькими та угорськими колегами про те, як спільно подати конкурсний проект до Єврокомісії, яка цікавиться станом справ у малих прикордонних містах Карпатського регіону.

Коштів виділяють не так уже й багато

Мер українського міста Берегове Іштван Ґайдош каже, що оскільки Україна не є членом Євроcоюзу, єдине джерело грошових надходжень з Євросоюзу – це гроші на розвиток інфраструктури прикордонної зони.

Колишній депутат Верховної Ради України Іштван Ґайдош не новачок на таких зустрічах. Зі згаданих ним коштів місто Берегове отримує, звісно, не так уже й багато, адже прикордонна зона тягнеться на багато сотень кілометрів, і не завжди з тих надходжень вистачає на нагальні потреби Берегова.

У додатковому фінансовому джерелі зацікавлена також Ніредьгаза, адміністративний центр угорської області Сабочл-Сатмар-Береґ. Завдяки йому міська влада сподівається не лише покращити стан Ніредьгази, але й вирішити деякі соціальні питання. Мер міста Чабаї Ласлоней переконаний, що прикордонна співпраця піде усім на користь, бо дозволить краше пізнати інші сусідні національності.

Як сформулювати інтереси поселень, щоб виграти тендер?

На зустрічі мерів карпатських міст, зокрема, йшла мова про те, як сформулювати інтереси своїх поселень, щоб їх правильно представити в Брюсселі і виграти тендер. Мер Сатмарнемета Дюла Іллейш вважає, що відносно невеликими грішми можна багато покращити стан у таких сферах як культура, молодіжна політика, туризм, екологія, місцеве адміністрування.

Очевидно, пан Іллейш знає, що говорить, адже його місто отримало почесний прапор Ради Європи за популяризацію європейських цінностей у цьому регіоні. Румунія увійшла до Євросоюзу в 2007 році.
XS
SM
MD
LG