Доступність посилання

ТОП новини

Ужгород мерзне, й невідомо, скільки ще мерзнутиме


Надія Петрів Ужгород, 29 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Наприкінці минулого тижня Ужгородський міський голова Сергій Ратушняк підписав розпорядження, за яким опалювальний сезон в обласному центрі Закарпаття повинен був стартувати віднині. А Ужгородський міський суд навіть виніс ухвалу, за якою газопостачальним організаціям заборонено перекривати газ міським котельням. Та попри все це в ужгородських помешканнях холодно, а про ліміти газу для міста нічого не відомо.

Сьогодні в Ужгороді дещо потеплішало, на вулиці 11 градусів вище нуля, світить сонечко, і це дозволяє міським дітям, школярам та студентам погрітися на вулиці. Бо в помешканнях тепла й досі немає, і коли на нього чекати – не відомо.

35-річна ужгородка Світлана Вакар розповіла Радіо Свобода, що її 9-річний син Богдан нині на канікулах, але краще б відвідував школу. Вдома вся родина Вакарів мерзне, а в школі, для якої збудована автономна міні-котельня, принаймні тепло було.

На облаштування навчального закладу сучасними радіаторами для опалення, а також на утеплення стін та заміни старих вікон на нові гроші збирали всі батьки, каже Світлана.

У школах тепло, у вишах холодно

На канікулах ( і не можуть з цього натішитися ) і студенти ужгородських вищих навчальних закладів. Щоправда, вони розуміють, що згодом доведеться наздоганяти навчання й відвідувати не три-чотири пари, як зазвичай, а більше.

А ось студент Ужгородського музичного училища бідкається: хоча пари й скорочені, але додому їх не відпускають.

«Чесно кажучи, дуже важко в таких умовах, коли дуже холодно в приміщеннях. Приходимо, починаємо розігрівати руки, вмикаємо камін, вмикаємо все, що можемо, щоб нагріти приміщення. Через півгодини пальці починають слухатися, і вже можна грати потроху», – каже майбутній музика.

Про газ іще тільки домовляються

Ужгородська міська влада доволі оптимістично говорить про початок опалювального сезону. А міський суд минулого тижня виніс ухвалу, якою зобов’язав ВАТ «Закарпатгаз» зняти пломби на кількох котельнях Ужгорода. Це ті котельні, які постачають тепло до міських дитячих садочків, лікарень, навчальних закладів.

Але рішення суду – ще не порятунок, бо лімітів на газ усе одно поки що немає, каже речник Ужгородської міської ради Олег Подебрій.

За його словами, з керівництвом «Нафтогазу України» домовилися, що міський голова виїде для переговорів щодо надання лімітів газу на цей опалювальний сезон, і ці переговори відбуваються якраз сьогодні.

А тарифи знову ростуть

І хоча тепла в Ужгороді все ще немає, міська влада вже переглянула його вартість. Якщо досі мешканці міста платили за обігрів одного квадратного метра помешкання 5 гривень 12 копійок, то віднині платитимуть майже 6. Бюджетні ж установи платитимуть учетверо більше.

Міська влада каже, що розцінки для населення встановлені з нульовою рентабельністю, і подорожчало тепло через підвищення мінімальної зарплатні та вартості електроенергії.

Ужгородці ж, які не сплатили ще 7 мільйонів гривень за попередній опалювальний сезон, нарікають, що нові тарифи лише поглиблять цю боргову яму.
XS
SM
MD
LG