Доступність посилання

ТОП новини

"Мала Новобогданівка" під Рівним? Утилізація боєприпасів руйнує житло селян


Валентина Одарченко Рівне, 29 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Село Мала Любаша під Рівним усе частіше називають «Малою Новобогданівкою». За шість кілометрів від цього населеного пункту та за вісім від сусідньої Борщівки – загальновійськовий полігон, де утилізують старі боєприпаси, котрі майже по півстоліття пролежали на складах західного регіону. Скарги людей на маленькі землетруси були й раніше, однак військові спочатку заперечували факти проведення утилізації.

На сьогодні на 135 об''єктах Збройних сил України зберігається близько 1,4 млн т боєприпасів. З них, за попередніми розрахунками, тільки 0,6 млн т будуть необхідні збройним силам зразка 2011 р.
(photo: Ukrinform)
20 і 21 жовтня селяни почули вибухи такої сили, що повибігали з хат. У дитячому садочку зі стелі впала люстра, розповідає голова Малолюбашівської сільради Світлана Ковальчук.

За її словами, є вісім письмових заяв і маса усних: «Усе занотовано, складені акти…»

У фірмі, яка утилізовує боєприпаси, спочатку заперечили проведення вибухів цими днями. Щоб домогтися справедливості, люди пікетували сесію Рівненської обласної ради.

Вибухи спершу хотіли приховати

Стіни у любашівських хатах почали тріщати ще рік тому. Причина – потужні вибухи, які лунали з боку полігону, переконані селяни.

Але тоді заступник начальника відділу з гуманітарних питань 13-го армійського корпусу Богдан Петруняк запевнив, що військові не проводять тут утилізації боєприпасів, а стрільби – річ на достатній відстані цілком безпечна.

Але селяни не заспокоїлись, змусивши санстанцію перевірити ще й якість води в колодязях. У ній виявили значні перевищення хімічних показників. Утім, санепідемстанція не підтвердила, що причиною є саме дії військових, а дві тисячі мешканців двох сіл намагаються не вживати воду з колодязів, купуючи її в крамницях.

Через півроку Західне оперативне командування визнало, що утилізацію під Рівним таки проводять. А для демонстрації безпечності цих робіт військові разом із представниками влади якось під час таких робіт завітали до малолюбашівців на чай. На той час вибухи не призвели навіть до бряжчання шибок.

Усі заспокоїлись. Між органами місцевої влади та закритим акціонерним товариством «Трансімпекс», яке утилізувало міни та інші боєприпаси, уклали угоду, в якій було зазначено: одноразова норма вибухових матеріалів не повинна перевищувати ста кілограмів у тротиловому еквіваленті, а під час проведення цих робіт повинні бути присутні представники місцевої влади.

Обласна влада хоче домогтися дотримання правил

І от після останніх подій голова облдержадміністрації Віктор Матчук пообіцяв: якщо порушення правил утилізації фіксуватимуть і надалі, обласна влада клопотатиме до Міністерства оборони про розірвання договору з цим підприємством.

Він також хоче встановити чіткий порядок, коли обсяг ліквідовуваних за один вибух боєприпасів мали б перевіряти відповідні обласні служби або уповноважені від громади. «Інакше ми просто все це припинимо», – каже Іван Матчук.

На цьому тижні під час засідання комісії з техногенної екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій депутати розглядатимуть пропозиції щодо посилення контролю за утилізацією боєприпасів.

А напередодні представники комісії виїжджали до Малої Любаші. Факти пошкоджень приміщень сільської ради, школи, будинку культури та приватних будинків підтвердились.
XS
SM
MD
LG