Доступність посилання

ТОП новини

Аргентина обрала першу в своїй історії президента-жінку


Олекса Семенченко Лондон, 29 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 54-річна Крістіна Фернандес де Кіршнер стала першою в історії Аргентини демократично обраним президентом-жінкою. Вона перебере президентську посаду від власного чоловіка Нестора Кіршнера, якому 2002 року вдалося вивести Аргентину з суворої економічної кризи.

Новобраний президент Аргентини Крістіна Фернандес де Кіршнер
(AFP)
Крістіна Кіршнер набрала приблизно 45 відсотків голосів виборців і майже вдвічі випередила головного конкурента – також жінку і колишню королеву краси Елісу Карріо.

Ці президентські перегони з двома привабливими жінками у головних ролях стали незвичним видовищем, де, крім звичних політичних програм, на передньому плані були випади зовсім іншого ґатунку: опоненти звинувачували Кіршнер у тому, що вона зробила пластичну операцію й виглядала занадто ґламурно.

Виглядає на те, що Крістіна Кіршнер перебере президентство від свого чоловіка у грудні. Подружжя має в Аргентині прізвисько «Клінтони Південної Америки».

Нова президент також викликає в багатьох оглядачів стійкі асоціації зі знаменитою у світі іншою першою леді Аргентини – Евітою Перон.

Продовжить справу чоловіка

Виступаючи перед натовпом прихильників, які святкували її перемогу в Буенос-Айресі, Крістіна Кіршнер віддала хвалу своєму чоловікові. «Його досягнення й помилки показали, що він є людиною, відданою своїй країні і своєму народові», – сказала майбутня голова держави.

Вона присяглася продовжувати справу Нестора Кіршнера, який вивів Аргентину з нечуваної економічної кризи 2002 року, коли аргентинське песо стрімко девальвувало, а аргентинці втратили велику частку банківських заощаджень.

Багато хто називає Кіршнера рятівником нації – після його обрання 2003 року Аргентина відчула швидкий економічний ріст (близько 8 відсотків на рік). Більшість зовнішнього боргу було виплачено.

Але його дружина теж була причетною до процесу одужання як одна з найвпливовіших постатей у панівному пероністському рухові.

І красуня, і активістка

Під час кампанії опозиція часто атакувала суто зовнішні ознаки кандидата Кіршнер: казали, що вона стала виглядати молодшою й привабливішою завдяки пластичній операції. Її називали «Королевою Botox» за назвою виробника препаратів проти зморшок. Критикували її дорогу косметику й прикраси, дизайнерське вбрання, її вибір широких пасків та модних беретів.

Опонентка Карріо намагалася на противагу цьому одягатися скромно й підкреслювати, що для неї на першому плані – політика.

Стильність Крістіни Кіршнер та її лівацька риторика щодо захисту найбідніших нагадує дні легендарної Евіти Перон, популярної в народі діячки, яка померла 1952-го у віці лише 33 років.

Чоловік нового президента починав як маловідомий регіональний губернатор, перш ніж стати президентом. Крістіна стала федеральним сенатором, використавши це як політичний трамплін. Нестор міг висунутися на другий термін, але відмовився на користь дружини.

Немає сумніву, що La Cristina, як її називають в Аргентині, стане одним із зовнішньо найпривабливіших світових лідерів. Це буде кидатися у вічі на міжнародних самітах, де панують чоловіки похилого віку в нудних темних костюмах. Для жінок її образ стане святкуванням жіночості у політиці.

Ця зовнішність у матері двох дітей поєднується з неабияким розумом. Правник за фахом, що спеціалізувалася на захисті прав людини, Кіршнер є чудовим упевненим промовцем, яка завжди виступає палко, натхненно, ніколи не зазирає в папірець і не користується рухомим рядком.

Проте наразі ніхто не може передбачити, як вона впорається з інфляцією, дефіцитом енергії та бідністю, які, як кажуть фахівці, нині є глибшими проблемами, ніж виглядають.
XS
SM
MD
LG