Доступність посилання

ТОП новини

Розвиток нанотехнологій – загроза країнам-експортерам природних ресурсів?


Дар’я Марченко Київ, 30 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У країн, які експортують природні ресурси, з’явилась нова причина хвилюватись за економічну невизначеність. Нові нанотехнології обіцяють створення альтернативних матеріалів – міцніших, дешевших і функціональніших, ніж сировина типу бавовни та міді.

Насамперед, що таке нанотехнології? Таке питання ми поставили професору фізики у Шеффілдському університеті Англії Ричарду Джонсу: «Існує безліч різних технологій, але всі вони схожі в тому, що впорядковують склад речовини у масштабі нанометрів, який, по суті, створений для вимірювання атомів і молекул, з яких вони складаються».

Нанометр дорівнює одній мільярдній частині метра.

Вуглецеві «нанотрубки» можуть замінити мідь

У свіжому випуску видання «Природні нанотехнології» Джонс пояснює, що нанотехнології можуть створити додаткову нестабільність і без того хитким ринкам сировини. Візьмімо для прикладу ринок міді. Вчений пояснює, що вуглецеві «нанотрубки» у багато разів дешевші за мідь і теоретично можуть замінити мідні дроти, які нині використовують для проведення електрики.

Звичайно, для втілення цієї ідеї у життя знадобиться багато зусиль, каже Джонс: «Певна кількість часу піде на уможливлення виробництва достатньо дешевих вуглецевих “нанотруб” у таких обсягах, щоб остаточно замінити мідь».

Нанотехнології дозволяють створювати волокна

Нанотехнології допомагають створювати не лише нові метали, але й волокна. За словами Джонса, такі волокна складаються з «дуже впорядкованих мікро-структур», які на дотик і вигляд так само м’які і природні, як бавовна. Але існування альтернативного матеріалу не обов’язково означає, що він замінить оригінал, наголошує британський вчений.

«Відповідь на питання, коли матеріали замінять новими технологіями, не така очевидна, як здається на перший погляд. Варто поглянути на натуральний каучук. Штучний каучук існує понад півсторіччя, однак натуральний каучук має значну долю ринку, оскільки є гарним матеріалом і продається за правильною ціною» – сказав Ричард Джонс.

Необхідно розвивати нанотехнології, щоб не залишитись за межами сировинних ринків

Але коли синтетичний каучук вперше явили світові, на час переформування відповідного ринку він спричинив нестабільність серед тих, хто займається виробництвом натурального.

Єдиний спосіб захиститись від невпевненості, яку несуть технологічні зміни, це бути їхнім безпосереднім учасником, стверджує Джонс. За його словами, країни, які лише експортують бавовну, мають також працювати над новими нанотехнологіями, щоб зробити свій продукт кращим: «Натуральним волокнам загрожує зникнення через їхню заміну штучними. З іншого боку, з’являються покриття для тканин, які можуть змінити властивості натуральних волокон і таким чином вдосконалити їх».

Найголовнішим завданням, на думку Джонса, є розвиток науки на місцях, що дозволить створити більшість нових технологій і розвивати нові напрямки бізнесу у багатьох світових державах.
XS
SM
MD
LG