Доступність посилання

ТОП новини

Латвійське місто Єлґава та Івано-Франківськ побраталися


Людмила Пилип Рига, 30 жовтня 2007 (RadioSvoboda.ua) – Латвійська Єлґава та Івано-Франківськ стали містами-побратимами. Мери Єлґави та Івано-Франківська визнали, що угода про побратимство сприятиме налагодженню дружніх зв’язків, у першу чергу між пересічними мешканцями латвійського та українського міст.

Мери міст-побратимів Андріс Равіньш (Мітава) та Віктор Анушкевичус (Івано-Франківськ )
(RadioSvoboda.Ua)
Старовинне галицьке місто Станіслав та чарівна латвійська Мітава вирішити офіційно оформити свій союз – відтепер нинішні Івано-Франківськ та Єлґава стали містами-побратимами. Схожість історії, шанування традицій та культури, а також бажання відкривати місто і регіон для інших країн стали каталізатором встановлення тісних зв’язків між Єлґавою та Івано-Франківськом.

Це визнали і мери міст Андріс Равіньш та Віктор Анушкевичус.

«У нас було бажання знайти місто-побратима в Україні. Хотіли потоваришувати з містом із західної України, бо там національні корені міцніші. Українське посольство в Латвії та місцева єлґавська українська громада допомогли нам у пошуку контактів», – розповів Радіо Свобода мер Єлґави Андріс Равіньш.

Голова міськради Івано-Франківська Віктор Анушкевичус вважає, що у Єлґави можна багато чому навчитися.

«Єлґава, незважаючи на те, що вона не є столицею Латвійської Республіки, дуже в багатьох питаннях була першою. Мені дуже багато з того, що я побачив у Єлґаві, подобається, і цей досвід я готовий перенести в Івано-Франківськ», – каже він.

Мери Єлґави та Івано-Франківська погоджуються, що саме через економічний розвиток міст слід вирішувати проблемні питання.

Герби міст-побратимів Єлґави та Івано-Франківська
(official site)
Співпраця і в машинобудуванні, і в сільському господарстві

Одним із майбутніх напрацювань у сфері розвитку економічних відносин між містами-побратимами може стати налагодження відносин між Єлґавським машинобудівним заводом, який раніше випускав і досі відомі мікроавтобуси РАФ, та івано-франківськими машинобудівними підприємствами.

«Якщо говорити про машинобудівну галузь, то в Івано-Франківську є певні традиції, так само, як і в Єлґаві. Я думаю, що стосується розвитку цього напрямку співробітництва, то тут потрібна певна кооперація. Зустрічаючись із керівником Єлґавського машинобудівного заводу, я говорив саме про кооперацію, зокрема про розміщення замовлень на івано-франківських підприємствах машинобудівної галузі», – заявив Віктор Анушкевичус.

Івано-франківці охоче скористаються досвідом єлґавського муніципалітету у реформі житлово-будівельного господарства та в інформаційній сфері.

У свою чергу мер Єлґави Андріс Равіньш зазначив, що єлґавчани цікавляться розвитком сільського господарства в Україні.

«Оскільки я якоюсь мірою пов’язаний із сільським господарством, я чув, що латвійські землероби уже орендують землі в Україні, і навіть недалеко від Івано-Франківська. З огляду на те, що ми досить успішно освоїли новітні технології землеробства, це може сприяти одному із варіантів співпраці», – каже він.

Андріс Равіньш наголосив, що латвійське місто чекає на українських спеціалістів, у яких виникне бажання приїхати в Єлґаву, щоб попрацювати й поділитися досвідом.
XS
SM
MD
LG