Доступність посилання

ТОП новини

США надаватимуть Україні кошти для зберігання й утилізації твердого ракетного палива з наступного року


Американська сторона погодилась фінансувати роботи з обслуговування й безпечного зберігання твердого палива двигунів ракет СС-24 у Павлограді на Дніпропетровщині ще протягом 4 років.

За інформацією Національного космічного агентства України, американська сторона погодилась фінансувати роботи з обслуговування й безпечного зберігання твердого палива двигунів ракет СС-24 у Павлограді на Дніпропетровщині ще протягом 4 років.

2003 року американська сторона зупинила була фінансування цієї програми.

Нинішньої домовленості досягли на двосторонніх переговорах після того, як американська делегація відвідала українські підприємства, що займаються обслуговуванням двигунів та організацією їхнього зберігання.

За новою домовленістю, Сполучені Штати мають щороку надавати близько 800 тисяч доларів на забезпечення безпеки зберігання ракетного палива у Павлограді. Його утилізацію планують завершити до 2011 року.

Наразі у Павлограді зберігається понад 5 тисяч тонн твердого ракетного палива з міжконтинентальних балістичних ракет. Його мали утилізувати на Павлоградському хімзаводі, однак через брак коштів утилізацію так і не розпочали.

Гарантійний термін ракет завершується цього року. Відтак голова Павлоградської райдержадміністрації Іван Метелиця звернувся до Президента, висловивши занепокоєння можливою загрозою життю та здоров’ю людей.

Навесні у місті відбулися громадські слухання, на яких його мешканці закликали владу вивезти все ракетне паливо, складоване у Павлограді, для утилізації поза межі густонаселеного регіону.
XS
SM
MD
LG