Доступність посилання

ТОП новини

Дебюти на кіноконкурсі «Селекція-Україна» у Луганську. У місті пройшов міжнародний фестиваль сучасного мистецтва


Ярослав Гребенюк Луганськ, 30 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську пройшов міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «Лугано». У кіноконкурсі «Селекція-Україна» взяли участь близько десяти короткометражок молодих українських авторів.

Для багатьох авторів конкурс «Селекція-Україна» став першим виходом до глядача. Але навіть для тих, хто вже встиг показати свої стрічки раніше, цей конкурс – велика подія. Тепер їхні роботи переглядатимуть московські поціновувачі кіно.

Московський клуб паралельного кіно СІНЕ ФАНТОМ – культовий для прихильників інтелектуального кіно на теренах СНД (сайт www.cinefantom.ru). Конкурс «Селекція» проходить уже вісім років. «Селекцію-Україна» клуб провів уперше, каже організатор Катерина Треушко-Троєпольська.

«Україна цікава СІНЕ ФАНТОМові, як усе нове, все, що розвивається. Наразі тут представлені декілька робіт із Києва, досить багато робіт із Луганська та Харкова. Ми покажемо їх, усю українську програму, в СІНЕ ФАНТОМі. СІНЕ ФАНТОМ (Москва) на це розраховує», – каже Катерина Треушко.

За результатами голосування у кінозалі визначались скоріш «призери симпатій глядачів». Один із переможців – студент Луганського державного інституту культури та мистецтв Олександр Сивоконєв. Його конкурсну короткометражку «Сплінтер Селл» уже показували на студентському каналі «Мітріс».

Фільм спрямований проти тотального відходу молоді в ігровий кіберпростір, розповідає Олександр Сивоконєв.

«Фільм про те, як головний герой грає в комп’ютерну гру „Сплінтер Селл“. Там є такий кадр: головний герой стоїть за спиною гравця, і в екрані знов таки іде ця гра, все заплутується, і врешті-решт він вбиває сам себе. В комп’ютерні ігри я й досі граю,… проте з пересторогою», – розповідає автор фільму.

Рівень робіт дивує фахівців

Представлені роботи аматорські за бюджетом фільму, але за виконанням досить професійні. Деякі стрічки здивували навіть викладачів, які вчать студентів кіномистецтву, каже викладач Луганського державного інституту культури та мистецтв Олег Івашов.

«Роботи моїх студентів тут представлені, проте мене здивували саме роботи тих людей, хто не є моїми студентами. Я плекаю надію, що кіно у Луганську розвиватиметься, тому що є взаємодія – і мої студенти, і хлопці, яких я ще не знаю, і далі дивуватимуть нас», – вважає викладач.

Конкурс «Селекція-Україна» проходив у межах дводенного фестивалю «Лугано». Крім робіт українських авторів, у Луганську показали ретроспективу фільмів, які обговорювали у московському СІНЕ ФАНТОМі з кінця 1980-х років. Також у фестивалі брали участь музиканти з Москви, Санкт-Петербурга та Києва і московський поет Андрій Родіонов.
XS
SM
MD
LG