Доступність посилання

ТОП новини

Закарпатський теле- та радіофестиваль для нацменшин


Надія Петрів Ужгород, 26 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Мій рідний край» – так називається фестиваль теле- та радіопрограм для національних меншин, що проходить уже дев’ятий рік поспіль у Закарпатті. Представники 14 країн Європи привезли для участі в ньому 74 телевізійні та 36 радіопрограм, які розповідають про життя, традиції, побут, особливості взаємин національних меншин. А ще фестиваль вчить, як майстерно та максимально достовірно розповідати про це.

Молода вчителька понад усе мріє навчити маленького ромського хлопчика грамотності. Їй це не дуже вдається, бо юний школяр, як і всі діти, то не слухає на уроках, то хворіє, то з невідомих причин не приходить на навчання. Водночас він дуже здібний. Але найбільше душа молодої вчительки болить через те, що вона не бачить такого ж бажання навчити маленьких ромів серед своїх колег-учителів. Вона хоче, щоб інші вчителі, так само, як вона, прагнули пробудити жагу до знань у своїх учнів. Але таких немає.

Саме такий радіосюжет про інтеграцію в суспільство ромів найбільше вразив голову міжнародного журі радіопрограм фестивалю «Мій рідний край», директора регіональної студії Крайова, що в Румунії, Мірчу Поспая. Вражають розповіді про міжетнічні війни в Сербії, про нелегке життя мігрантів у чужих країнах, про складні стосунки представників національних меншин з місцевою владою. Але традиційними залишаються теми збереження національних традицій, культурних надбань, каже він. І це дуже добре.

Важливо і для фахівців, і для багатонаціональної спільноти

Сербський редактор, член журі фестивалю Василь Дацишин каже, що такі фестивалі, які щороку проходять у Закарпатті, не лише розказують про щось нове, а й дають змогу навчитися, перекваліфікуватися професіоналам, дають нові підходи, які можна використовувати.

Редакторка Закарпатської обласної телерадіокомпанії й організатор фестивалю Тетяна Вашергелі каже: Закарпаття обрали місцем проведення такого заходу через те, що в області живуть представники понад сотні національностей. Не всім їм легко співіснувати в такому маленькому регіоні. І якщо вони самі про це не завжди можуть сказати чи їх просто не чують, то говорити про це мають мас-медіа. Фестиваль «Мій рідний край» має ще раз про це розповісти.

Організатори кажуть: найголовніше, що всі ці передачі та програми зможуть почути й побачити ті, про кого вони власне розповідають. Щодня в ефірі Закарпатського обласного телебачення та радіо представляли роботи фестивалю. Оскільки ж обласна телерадіокомпанія виходить на супутник, то побачити ці сюжети зможуть і жителі всіх тих країн, журналісти з яких сьогодні з’їхалися до Закарпаття.
XS
SM
MD
LG