Доступність посилання

ТОП новини

Чи збережеться перший у колишньому СРСР нудистський пляж у Лисячій бухті?


Володимир Притула Сімферополь, 31 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Над першим і найвідомішим в колишньому СРСР нудистським пляжем у Лисячій бухті, що у південно-східному Криму, нависла загроза знищення. Місцева влада віддала легендарне місце літнього стояння хіпі, панків, йогів, нудистів та інших неформалів під забудову одній із київських фірм.

Лисяча бухта неподалік Феодосії
(RadioSvoboda.Ua)
Над Лисячою бухтою ще наприкінці нинішнього літа били тамтами хіпі і панків. Можливо, останні, і вже наступного року їх у цьому легендарному місці буде не почути. Щебетівська селищна і Феодосійська міська ради надали ділянку у 100 гектарів прибережної землі, куди потрапила і Лисяча бухта, київській фірмі ТММ для будівництва пансіонату на 5 тисяч місць та аквапарку.

Мер Феодосії Володимир Шайдеров каже, що це вигідний проект: «Люди не тільки вкладають інвестиції, вони ще дають на соціальний розвиток селища 10 мільйонів гривень. І плюс ще оренда платитиметься за ці 100 гектарів».

Володимир Шайдеров каже, що інвестори пообіцяли збудувати для Щебетівки водоочисні споруди, збудувати і відремонтувати дороги тощо.

Нудистським дикий пляж Лиски став іще наприкінці 60-х років минулого століття, коли бухту вподобали представники московської, київської і ленінградської інтелігенції. Тут любили відпочивати перші радянські хіпі, не визнані владою, але відомі художники, барди, письменники, дисиденти. Як не намагалися радянські ідеологічні та репресивні органи, але ліквідувати перший нудистський пляж так і не вдалося.

Але, крім цього, бухта і навколишні території – це пам’ятка природи місцевого значення. Як розповів голова кримської асоціації «Екологія і мир» академік Віктор Тарасенко, це унікальне місце, де збереглися майже тисяча рідкісних видів рослин, з яких 52 види занесені у Червону книгу.

Пансіонат чи заповідник?

І ось минулого тижня депутати Верховної Ради Криму скасували своє попереднє рішення про визначення меж селища Щебетівка, а це тепер ускладнює оформлення документів для інвестора. Спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко заявив тоді, що Верховна Рада автономії доручала феодосійській і щебетівській радам створити у Лисячій бухті заказники, а місцеві чиновники це не виконали.

Академік Віктор Тарасенко привітав таке рішення депутатів: «Будь-які дії, пов’язані зі збереженням природних невеликих анклавів, навіть дерева, навіть каменя, ми вітаємо! А тут цілий ландшафт, причому багатий, своєрідний, дуже цікавий!»

Водночас міський голова Феодосії Володимир Шайдеров назвав дії кримських депутатів «дивними і самоправними», а представники Щебетівської міськради повідомили, що оскаржать у суді рішення кримського парламенту.

Тим часом нудистські організації України і Росії заявили про початок кампанії на захист Лисячої бухти.
XS
SM
MD
LG