Доступність посилання

ТОП новини

Український рушник національної єдності відвідав Польщу


Єва Поштар Варшава, 30 жовтня 2007 (RadioSvoboda.ua) – Рушник національної єдності України цими днями перебував у Перемишлі. Прибув він сюди з польської столиці Варшави. В обох містах до його вишивання приєднувались і українці, і поляки.

Рушник Національної Єдності в приміщенні українського посольтва у Варшаві
(RadioSvoboda.Ua)
Всеукраїнська культурно-мистецька та соціально-політична акція «Рушник національної єдності» почалась у травні на козацькому острові Хортиця. Досі вона пройшла 22 області та 7 найбільших міст України. Головною ідеєю акції є залучити якнайбільше коло людей до вишивання рушника регіональними мотивами.

Рушник національної єдності має виховати почуття гордості за свій народ і свою державу, формувати атмосферу суспільної згоди, утвердити міжнародний авторитет України – із такими завданнями Рушник прибув до Польщі. І тут на цю ідею масово відгукнулись поляки та польські українці.

Другий секретар Посольства України у Польщі Людмила Бублик розповіла, що в українському дипломатичному представництві зібрались на вишивання рушника майстрині з різних регіонів Польщі. «Прийшли не тільки українці – прийшли й представники центральної польської влади. Всі разом вітали рушник. Кожен хотів долучитися, хоч один стібочок, але люди робили в цьому рушнику».

Рушником поєднати Україну з Польщею

Рушник має довжину 9 метрів, ширину 1 метр
(RadioSvoboda.Ua)
Пані Бублик каже, що, вишиваючи рушник національної єдності, учасники хотіли поєднати нитками Україну і Польщу: «Під час акції народилася така ідея, щоби вишити Рушник українсько-польського поєднання. Ми маємо надію, що такий рушник постане – рушник, який будуть вишивати українці та поляки».

По дорозі з Варшави в Україну Рушник національної єдності зупинився у прикордонному місті Перемишль, в якому живе численна українська громада. Тут узялися доповняти рушник місцевими мотивами в престижній залі Казимирівського замку. Під час вишивання виступали українські молодіжні самодіяльні колективи. І тут до заходу приєднувалися також поляки.

Голова регіонального відділення Об’єднання українців у Польщі Марія Туцька розповіла Радіо Свобода про специфіку орнаменту перемишльського регіону: «Це вишивка, яка в головному використовує рослинні мотиви, геометричні взори. Це інший крій сорочок, інша колористика, як, наприклад, на Холмщині. Там домінував чорний колір. У нас є усі, можна сказати, райдужні кольори. Таку старовинну сорочку з перемишльським орнаментом ми дарували Катерині Ющенко під час її візиту до Перемишля».

Рушник національної єдності з Польщі відбуде у Київ.

Матеріали до теми:

• Український рушник нацiональної єдностi з''явиться до кiнця цього року
XS
SM
MD
LG