Доступність посилання

ТОП новини

ЮНЕСКО ухвалила резолюцію про вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні


За повідомленням українського Міністерства закордонних справ, генеральна конференція організації, до якої входять 193 країни, одноголосно висловилась за документ. Генеральна конференція запросила країни – члени ЮНЕСКО поширювати інформацію про Голодомор. У тексті резолюції, проте, немає слова «геноцид». Україна, яка вважає Голодомор за геноцид українського народу, домагається такого визнання й на міжнародному рівні і останнім часом активізувала переговори про це з міжнародними організаціями.


За повідомленням українського Міністерства закордонних справ, генеральна конференція організації, до якої входять 193 країни, одноголосно висловилась за документ.

У тексті резолюції, проте, немає слова «геноцид».

Освітня, наукова й культурна організація ООН (ЮНЕСКО) висловлює впевненість, що трагедія Голодомору, викликана жорстокими діями та політикою тоталітарного сталінського режиму, має стати попередженням сучасним та майбутнім поколінням.

Генеральна конференція привітала ініціативу України щодо організації заходів до 75-річчя Голодомору та запросила країни – члени ЮНЕСКО розглянути свою участь у пам’ятних заходах і поширювати інформацію про Голодомор.

Україна, яка вважає Голодомор за геноцид українського народу, домагається такого визнання й на міжнародному рівні і останнім часом активізувала переговори про це з міжнародними організаціями.

Президент Віктор Ющенко оголосив наступний рік роком пам’яті жертв Голодомору.

Від штучного голоду в Україні в 1932–33 роках, за різними даними, загинули від 7 до 10 мільйонів людей.
XS
SM
MD
LG