Доступність посилання

ТОП новини

Цінові консультації на вищому рівні


Тетяна Ярмощук Київ, 2 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Що робити з цінами? Якщо вірити опитуванням громадської думки, це питання хвилює 90 відсотків українців. Сьогодні Президент з Прем’єром головуватимуть на розширеній нараді, котра покликана бодай якось полегшити долю людську.

Держава була, є, і буде активним економічним гравцем, тож уряд ні в якому разі не стоятиме осторонь нинішньої ситуації із підвищенням цін. Так Прем’єр-міністр Віктор Янукович зреагував на звинувачення у неринковості методів економічної політики його уряду.

«Сьогодні деякі політики закликають наш уряд зайняти позицію стороннього спостерігача і почекати, допоки ринок сам збалансує деструктивні процеси в економіці. Вважаю, що такі поради – це прояв економічної недолугості та політичної безвідповідальності. Наш уряд ніколи не займав позицію економічного дезертира. Держава була, є і буде впливовим економічним гравцем», заявив – Віктор Янукович.

На думку ж представника Блоку Юлії Тимошенко, екс-міністра економіки Сергія Терьохіна, уряд не має втручатися у ринкові відносини.

«Коли уряд Януковича намагається стримувати ціни на хліб, ця ситуація заводить у глухий кут. Необхідно навпаки збільшити доходи людей, які б перевищили темпи зростання цін. Тоді усі будуть задоволені, і все буде гаразд. Уряд не має втручатися у ринкові відносини, якщо немає монопольного зговору» – сказав колишній міністр економіки .

Передусім держава має зрозуміти, що призвело до нинішньої ситуації і що потрібно зробити, щоб уникнути цього у майбутньому, вважає економіст Олександр Рябченко.

«Тільки внаслідок ринкових відносин, тільки внаслідок створеної конкуренції, вільного доступу до кредитних ресурсів у сільському господарстві, здешевлення за рахунок ефективної державної політики вартості кредитів на сільське господарство і створення більш конкурентного середовища у сільському господарстві. Тоді ми не будемо мати клопоту, що у нас швидко зростають ціни, тоді це буде абсолютно об’єктивно» – зазначив Олександр Рябченко .

Від початку осені ціни на продукти харчування в Україні зросли від 15 до 30%. Це стосується передусім продуктів першого вжитку, молока, м’яса, яєць.
XS
SM
MD
LG