Доступність посилання

ТОП новини

Чи стануть антипрезидентські протести у Грузії початком нової революції?


Дар’я Марченко Київ, 2 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні о другій годині дня під будівлею грузинського парламенту у Тбілісі має відбутись мітинг під гаслом «Грузія без президента». Противники Михеїла Саакашвілі планують скликати на нього щонайменше 100 тисяч осіб і обіцяють, що демонстрації стануть наймасовішими з часів Революції троянд у 2003 році.

Відучора до грузинської столиці прибувають автоколони із мешканцями регіонів, які планують взяти участь у мітингах опозиції. Мерія Тбілісі санкціонувала сьогоднішній захід, та попри це, на шляху до міста у противників Михеїла Саакашвілі виникають проблеми. Активісти опозиції, зокрема, повідомили, що влада перекрила усі дороги з Аджарії до Тбілісі і вилучала у водіїв мікроавтобусів документи, заблокували тунель у Махінджаурі, на деяких автошляхах розкидали гострі деталі. Грузинські ЗМІ повідомляють про введення у Тбілісі військових підрозділів, проте як міська влада, так і опозиціонери наполягають на мирному характері майбутніх протестів.

Суспільство сьогодні набагато більш радикальне, ніж опозиція

Якою ж є мета акцій противників Михеїла Саакашвілі? Редактор грузинської служби Радіо Свобода Тамар Чіковані пояснює: «Суспільство сьогодні набагато більш радикальне, ніж опозиція. Опозиція вимагає провести вибори навесні, згідно із Конституцією, і внести зміни до закону про вибори, а суспільство очікує, що Саакашвілі або розпустить уряд, або сам вирішить піти у відставку. Є надія завтра розпочати діалог між опозицією і президентом, але є думка, що діалог уже втратив актуальність».

Каталізатором хвилювань у суспільстві став телевізійний виступ колишнього соратника президента Грузії, екс-міністра оборони Іраклія Окруашвілі. Наприкінці вересня він звинуватив Михеїла Саакашвілі у плануванні замахів на життя політичних опонентів і оголосив про створення власної опозиційної партії. Два дні по тому Окруашвілі заарештували і висунули низку звинувачень, але відпустили під заставу у 6 мільйонів доларів, коли під час допитів він відмовився від закидів на адресу президента і частково визнав себе винним.

Окруашвілі вислали з Грузії, щоб завадити взяти участь у мітингу?

Напередодні мітингів опозиції влада вирішила вислати екс-міністра оборони з країни, вважає його адвокат Ека Беселія: «Можу підтвердити, що Окруашвілі планував взяти участь у сьогоднішньому мітингу опозиції. Очевидно, уряд теж про це знав, тому позаминулої ночі екс-міністра змусили вийти з будинку і дали йому паспорт із французькою візою. Пригрозивши йому арештом у випадку непокори, вони змусили Окруашвілі виїхати за межі Грузії і посадили його на літак до Франції».

Натомість Генпрокуратура Грузії стверджує, що екс-міністр оборони попросив і отримав дозвіл на виїзд з країни для лікування.

Тим часом грузинські ЗМІ готуються до можливого тиску з боку влади: бізнесмен Бадрі Патаркацішвілі, спонсор акцій опозиції і, за словами Окруашвілі, жертва можливого замаху з боку президента, продав контрольний пакет медіахолдингу «Імеді» телемагнату Руперту Мердоку. За його словами, американське керівництво допоможе телекомпанії, газеті і новинній агенції, що входять до холдингу, залишатись неупередженими у висвітленні подій у Грузії.
XS
SM
MD
LG