Доступність посилання

ТОП новини

М. Саакашвілі: нинішні події в країні – «бездарна імітація «революції троянд»


Так оцінив у телезверненні нинішні акції опозиції у Тбілісі президент Грузії М. Саакашвілі. Це був його перший виступ за три дні протестів опозиції.


Так оцінив у телезверненні нинішні акції опозиції у Тбілісі президент Грузії М. Саакашвілі. Це був його перший виступ за три дні протестів опозиції.

Президент підкреслив, що ці події є «частиною демократії, за яку ми боролися». З іншого боку, «те, що відбувається, – це бездарна імітація «революції троянд».

М. Саакашвілі, вважає, що ці виступи вигідні насамперед Росії, телебачення якої «практично в прямому ефірі транслює мітинг опозиції в Тбілісі». В якості аргумента він навів таке: «Весною міжнародна спільнота має намір визнати незалежність Косова. І Росія вже заявила: якщо це станеться, вона визнає Абхазію і Південну Осетію».

За словами Саакашвілі, навколо питання перенесення виборів в керівництві країни були серйозні дебати. Рішення ухвалювали спільно, в тому числі з депутатами взимку 2006 року. «Зараз, майже через, рік опозиція згадала і використала в якості приводу для напруги в суспільстві», – заявив президент Грузії.

**

Опозиція зробить у неділю ввечері важливі заяви. Про це повідомив учасникам акції депутат парламенту Грузії Лєван Гачечіладзе. За його словами, заява торкатиметься форм і методів подальшої боротьби об''єднаної опозиції.

«Ми повинні продовжити боротьбу. Ми будемо боротися до кінця, доки влада Саакашвілі не залишить Грузію в спокої», - сказав Гачечіладзе.

Він також інформував учасників акції протесту, що увечері на площу перед парламентом прийдуть зірки грузинської естради. «Буде концерт!», – сказав депутат-опозиціонер.

Перед парламентом удень в неділю зібрались декілька тисяч осіб. Лідери опозиції, звертаючись до людей, закликають їх стояти на місці до виконання пред''явлених президенту вимог.

Опозиція висуває п`ять вимог. Це: відставка М. Саакашвілі, проведення парламентських виборів у квітні 2008 року, зміна принципу проведення мажоритарних виборів, зміна принципу комплектації виборчих комісій і звільнення "політв`язнів", які, як стверджує опозиція, перебувають у грузинських в`язницях.

«Я прошу вас зберегти єдність і стояти до переможного кінця. Ось вже сьогодні намітилися ознаки того, що почнеться розкол у президентській партії "Національний рух" і це продовжиться. Найближчими днями ми станемо свідками поглиблення цього процесу, й тоді ми святкуватимемо перемогу», - сказав один із лідерів опозиції, член неурядової організації «Інститут рівноправності» Гіоргій Хаїндрава.

У суботу на мітингу перед парламентом, деякі опозиціонери закликали також до відставки президента Михеїла Саакашвілі.

Напередодні влада Грузії заявила, що не виконає умови опозиції й закликає представників опозиції до діалогу, а не ультиматумів.

Спікер парламенту Ніно Бурджанадзе на переговорах із представниками опозиції заявила, що не має таких повноважень, і зробити це може лише Президент.


За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, Бурджанадзе заявила, що парламентські вибори відбудуться, як і планувалося, восени наступного року, а не навесні, як вимагає опозиція.

«Жодне керівництво країни, яке себе поважає, не ухвалюватиме рішень на тлі мітингів і ультиматумів. Найприйнятніша форма ухвалення рішень – це діалог», – заявила спікер грузинського парламенту під час зустрічі з представниками опозиції.

У демонстрації в столиці Грузії в п’ятницю взяли участь десятки тисяч людей. За різними підрахунками, їх було від понад 50 до більш як 100 тисяч.

На ніч більшість розійшлася до ранку, демонструвати продовжили кілька сот осіб.

За інформацією кореспондента Радіо Свобода, це найбільші масові протести у Грузії з часів «революції троянд».

**
XS
SM
MD
LG