Доступність посилання

ТОП новини

Грузинська опозиція пікетує державні установи, влада не збирається йти на поступки


Василь Зілгалов Прага, 5 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Окрім безтермінового мітингу довкола грузинського парламенту, який розпочався минулої п’ятниці, опозиція взялася пікетувати міністерства внутрішніх справ Грузії. На площі Руставелі спостерігачі нараховують у понеділок до 10 тисяч демонстрантів. Вимоги учасників акції ті ж самі – проведення парламентських виборів навесні наступного року, а не восени, зміни до виборчого законодавства, звільнення тих, кого вони вважають за політв’язнів, а від суботи – ще й відставка президента Міхеїла Саакашвілі. Президент і голова парламенту Грузії у відповідь заявляють, що такими акціями справи не вирішується і потрібно дотримуватися чинної Конституції та законів.

Мітинг опозиціонерів біля будівлі парламенту у Тбілісі, 4 листопада 2007 р.
(AFP)
Сьогодні в інтерв’ю агентству «Ройтерз» Міхеїл Саакашвілі знову заявив: «Перш за все, вибори відбудуться в конституційно встановлений термін – восени 2008 року, одночасно президентські і парламентські. Це свідчить про стабільність і силу. Віднині все буде відбуватися відповідно до Конституції, законів та в інтересах країни».

У телезверненні в неділю Міхеїл Саакашвілі вже відкинув вимоги опозиції щодо його відставки і дострокових парламентських виборів у Грузії. Він повторив свою позицію, що ідеальним варіантом є одночасне проведення парламентських і президентських виборів восени 2008 року.

Саакашвілі також пообіцяв, що балотуватиметься на наступних виборах президента, а об’єднану опозицію звинуватив у кампанії брехні проти нього й говорив про участь якихось сил у Росії в спробах влаштувати в Грузії хаос.

У понеділок зранку грузинська опозиція розпочала пікетувати державні установи Грузії. Кілька десятків молодих людей зібралися під стінами МВС Грузії, утворивши живий коридор біля входу до міністерства і скандуючи поліцейським: «Ганьба вам». Такі акції опозиція називає «коридорами ганьби» для урядовців.

Жива стіна з близько десяти тисяч демонстрантів утворена й довкола парламенту. Там триває мітинг. Депутат від опозиції Леван Ґачечиладзе і троє його однодумців заявили про початок безстрокового голодування.

Влада хоче діалогу, а не ультиматумів

У постійному контакті з демонстрантами перебувають депутати і голова парламенту Ніно Бурджанадзе. Вона вважає, що мітингами й ультиматумами справу не вирішити, і закликає опозицію продовжувати діалог зі владою.

Опозиція хоче, щоб парламентські вибори відбулися навесні, як передбачала попередня редакція Конституції. На наполягання Президента в неї внесли зміни, які відсунули вибори на осінь, поєднавши їх із президентськими.

Також опозиція вимагає виборів за партійними списками, а не за мажоритарним принципом, як нині, і зміни принципу комплектації виборчих комісій, щоб до них потрапили представники партій.

Водночас, на думку грузинських оглядачів, більшість рядових учасників протестів виходять на опозиційні демонстрації не на підтримку вимог опозиції, а на знак протесту проти дедалі більшого зубожіння.

Матеріали до теми:

• Грузинська опозиція вимагає парламентських виборів раніше, ніж планує влада • Грузинсько-російське протистояння на кордоні грузинсько-абхазького розмежування в Абхазії триває • Колишній міністр оборони Грузії відмовився від звинувачень у корупції та замовних політичних вбивствах на адресу президента
XS
SM
MD
LG