Доступність посилання

ТОП новини

Перша історична столиця Польщі — старовинне місто Ґнєзно — запрошує подивитися скарби ранніх слов’ян


Єва Поштар Варшава, 2 листопада 2007 (RadioSvoboda.ua) – Кожен, хто на шляху до Німеччини відвідає Польщу, може, не доїхавши до міста Познані, зупинитись у старовинному Ґнєзні. Це місто вважається першою історичною столицею Польщі. У 10 столітті держава польського князя Мєшка Першого мала зв’язки з Бранденбургом, Чехією та Київською Руссю. Про початки польської держави та скарби польського князівського роду П’ястів можна чимало дізнатися на польсько-німецькій виставці «Підводна археологія. Скарби Великопольщі та Бранденбурга», що її відкрили в музеї міста Ґнєзна.

Мієшко І - перший володар Польщі
(public domain)
Напевне, нема у Польщі людини, яка не знала б легенду про заснування польської держави. А звучить вона так: мандрували троє братів – Лех, Чех та Рус. Лех заснував столицю своєї держави на місці, де стояло дерево з гніздом білого орла. На його честь він назвав град Ґнєзном (Gniezno). Брат Леха Чех подався на південь, Рус – на схід.

Саме про ці часи нагадує виставка, відкрита днями у місті Ґнєзні. Це спільний польсько-німецький проект, що зібрав скарби польських та німецьких археологів, знайдені на цій території на дні боліт та озер.

Польська держава у роках 960-992
Працівник Музею заснування польської держави Маґдалена Джазґовська розповіла Радіо Свобода, що ідею виставки обрали незвичну: «Експозицію влаштовано в такий спосіб, щоб відвідувач мав враження, що перебуває під водою. З цією метою побудували великий дерев’яний поміст. Зверху все прикрито полотном. На виставці можна побачити найбільшу в Європі експозицію зброї періоду ранніх слов’ян».

Польські історики припускають, що город Ґнєзно заснований у 940 році. Через 51 рік після цього волею першого історичного володаря польської держави князя Мєшка (Mieszko) Першого град став столицею полян.

Саме із Мєшком Першим у 981 році воював за Червенські фортеці київський князь Володимир Великий. У 1038 році Ґнєзно було знищене військом чеського князя Бжетислава Першого. Тоді столицю польської держави перенесли до Кракова.

Перегляд історії?

Будівельний бум у Польщі останніх років, а зокрема будівництво автошляху Берлін – Варшава, призвів до пожвавлення роботи археологів. Фахівці вважають, що деякі їхні знахідки можуть спричинитися до перегляду польської історії.

Денар, грошова монета з часів Мієшка Першого
«Бачимо у Польщі спалах зацікавлення історією заснування польської держави. Багато повідомлень, що останнім часом з’являються у газетах, шокують істориків. Дехто з них навіть вважає, що на основі останніх наукових досліджень треба переписати підручники польської історії. Наш музей цією виставкою приєднався до історичної дискусії», – каже Маґдалена Джазґовська.

Працівник Музею заснування польської держави переконана, що цей польсько-німецький проект не буде останнім у їхньому музеї: «Ґнєзно для поляків – це те саме, що Київ для України. З такими думками ми готуємось до співробітництва з установами за кордоном. У нас усе ще попереду».
XS
SM
MD
LG