Доступність посилання

ТОП новини

Троянди викликають у Росії невроз. Час для Косова минає. ЄС показує «червону картку» Туреччині (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 6 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі триває обговорення політичного загострення в Грузії. Деякі російські коментатори навіть вважають, що Москва й у справі Грузії зробила ставку на «антипомаранчеву» пропаганду. У той час, як в ЄС розпочалися дебати щодо концепції подальшого розширення Євросоюзу, Брюссель робить ще одне попередження Туреччині. Про це пишуть видання Старого континенту.

На відміну від загального антигрузинського, точніше «анти-саакашвілівського» тону більшості російських газет, одне з московських популярних видань, «Московський комсомолець», дивиться на пропаганду про зло від революцій на зразок «революції троянд» у Грузії дещо інакше. Автор цієї газети Міхаїл Ростовскій вважає, що російські засоби масової інформації зациклились на «антипомаранчевій» пропаганді, і додає, що якраз ця «антипомаранчева пропаганда в нинішній Росії переслідує чітку внутрішньополітичну мету. У свідомість обивателя вселяють думку: хто проти нинішнього режиму, той ворог Вітчизни. Одним словом, гіршою від „помаранчевої нечисті“ може бути лише „антипомаранчева“», – робить висновок «Московський комсомолець» у статті «Невроз від троянд» («Невроз от роз»).

Швейцарський часопис «Таґблат» пише у вівторок, що «косовська „трійка“, яка складається з американського, європейського та російського емісарів, поступово опиняється в цейтноті», бо не в змозі і після семи раундів вийти на дорогу до вирішення майбутнього албанського краю Сербії. А до закінчення переговорів, 10 грудня, залишається якихось п’ять тижнів, підкреслює «Таґблат». Газета також вважає, що «замість вирішення регіонального конфлікту вимальовується сценарій масштабної балканської кризи».

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» пише про погрози ЄС заблокувати подальші переговори з Туреччиною щодо її вступу до європейської спільноти, якщо Анкара не вилучить із кримінального кодексу скандальну 301-шу статтю, за якою влада погрожує переслідуванням за «образу турецького національного духу». Газета нагадує, що за саме за цією статтею переслідували турецького Нобелівського лауреата з літератури Орхана Памука, який насмілився перед цим звернутися до теми масових вбивств вірменів у Туреччині під час Першої світової війни.
XS
SM
MD
LG