Доступність посилання

ТОП новини

Західним Балканам слід вирішити ще багато проблем перед вступом до ЄС, Туреччина має поліпшити свободу слова і релігій – Єврокомісія


Наталія Вікуліна Брюссель, 6 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Західнобалканські країни роблять незмінний, але нерівномірний поступ на шляху до ЄС, найбільш успішним кандидатом на вступ до Європейського союзу виглядає Хорватія, яка зможе стати членом цього об’єднання в найближчі три-п’ять років. Такого висновку дійшла Єврокомісія, що оприлюднила звіт про поступ кандидатів і потенційних кандидатів у члени Євросоюзу. Брюссель наголосив, що і Туреччина робить прогрес, але цій країні слід забезпечити свободу слова і релігій.

Єврокомісія оголосила добру новину для Сербії: проконсультувавшись із головним прокурором Міжнародного трибуналу з колишньої Югославії Карлою дель Понте, Брюссель вирішив, що політична воля і поглиблені зусилля знайти і передати Гаазі воєнних злочинців гідні нагороди.

У середу Євросоюз і Сербія парафують Угоду про стабілізацію і асоціацію. Цей документ відкриває пряму, хоч іще й довгу, дорогу Белграда до ЄС.

«Звичайно, це не кінець шляху. Співпраця з Міжнародним трибуналом у Гаазі не може перериватися, країна мусить зробити більше, щоб досягти повної співпраці з Трибуналом.Тільки тоді ми зможемо підписати Угоду про стабілізацію і асоціацію», – застеріг Комісар ЄС із розширення Оллі Рен.

Виклики для Західних Балкан

Загалом Західні Балкани стоять перед обличчям багатьох викликів, без вирішення яких вони не зможуть стати членами Євросоюзу. Тілька декілька прикладів. Албанії слід розвивати демократичну культуру, боротися з корупцією, Боснії і Герцеговині – провести реформу поліції і досягти повної співпраці з Міжнародним трибуналом, Чорногорія мусить продовжувати реформу правосуддя і протистояти корупції, Сербія має краще дотримуватися прав людини, Косово повинно зміцнювати верховенство права.

«Країни на заході Балкан зробили за останній рік незмінний, але нерівномірний поступ. Ми досі маємо перед собою головні виклики і серйозні ризики – такі, як врегулювання статусу Косова, створення державності в Боснії і Герцеговині, зміцнення демократії у Сербії», – зауважив єврокомісар.

За його словами, він очікує, що всі ці країни виконають необхідні передумови і таким чином закінчать укладення Угод про стабілізацію і асоціацію до кінця 2008 року.

Найбільш вдалою на шляху до ЄС західнобалканською країною виглядає Хорватія, яка вже є кандидатом у ЄС і переговори з якою про вступ до Євросоюзу ідуть добре. Брюссель оголосив, що Загреб може увійти до європейського клубу у найближчі три-п’ять років. Македонії ж сказали, що вона ще не готова проводити переговори про членство в ЄС.

Туреччина: і поступ, і серйозні недоліки

Єврокомісія також розглянула, яких зусиль доклала для членства в ЄС Анкара. Так, Туреччина продовжує робити поступ, але потребує впровадити реформи, щоб поліпшити свободу слова і релігій, дійшли висновку в Брюсселі.

Особливу увагу Єврокомісії привертає сумнозвісна стаття 301 турецького Кримінального кодексу про «захист турецького духу», яка обмежує свободу висловлювань. Комісар Рен заявив, що цю статтю необхідно скасувати чи змінити.

«Це просто неприйнятно у європейській демократії, щоб письменників, журналістів, вчених та інших інтелектуалів або будь-яких громадян, переслідували за те, що вони просто висловлюють критичну думку, яка абсолютно не закликає до насилля», – наголосив представник Єврокомісії.
XS
SM
MD
LG