Доступність посилання

ТОП новини

Комуністичний спадок. Наскільки жива ідея рівності та соціальної справедливості в сучасній Україні?


Марічка Набока, Сашко Лащенко Сьогодні – 90-та річниця подій у Росії, які нинішні комуністи називають “Жовтневою революцією”, а їхні опоненти “Жовтневим переворотом”. “Жовтневим”, бо за старим стилем, більшовики захопили владу 25-го жовтня 1917 року. Наскільки жива ідея рівності та соціальної справедливості в сучасній Україні?

ГЛАС НАРОДУ:
Що дала перемога комуністів у 1917 році Вам та Вашим батькам?
Марія. студентка:
- Я вважаю, що це був крок назад великий. Бо ми починаємо з нуля будувати, наприклад, ринкову економіку.
Микола, робітник:
- Я вважаю, що це була подія з негативними наслідками для села, зокрема.
Вікторія, студентка:
- У будь-якої події є і позитивні, і негативні наслідки. Так і з соціалістичною революцією.
Едуард, учень:
- Все йшло до того, щоб зробити один рівень народу, а не поділити на вищих і нижчих. Це - позитивний момент.
Інна, студентка:
- Комунізм і соціалізм - я категорично проти. З економічної точки зору - це нісенітниці.


Червоні прапори на Європейській площі

Учасники демонстрації на Європейської площі
(photo: Ukrinform)
Сотні демонстрантів, переважна більшість з яких – люди похилого віку... Червоні прапори, портрети Леніна, Сталіна, Дзержинського, святкові транспаранти... Прихильники Компартії відзначали сьогодні у центрі столиці 90-ту річницю “Великої Жовтневої соціалістичної революції”. Як проходило відзначення, спостерігала кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набока:

“Виходжу з поїзда на метро Арсенальна. Доводиться стояти в черзі до ескалаторів. Майже біля кожної групки людей на вулиці – таблички з назвами областей, звідки вони приїхали. Більшість людей на мітингу – старшого віку. Але є й молоді. Олена каже, що прийшла сюди згідно з власними переконаннями:

“Я прийшла за своїм бажанням. У мене вся сім’я підтримує комуністів”.

Киянка Єлена Сергіївна вже багато років ходить на такі демонстрації. вона – член комуністичної партії з 1967 року:

“Комуністична ідеологія – це найкраща ідеологія в світі! Революція змінила весь світ на краще...”

Зігрівшись гаслами, учасники акції рушили до Європейської площі. За даними міліції, у мітингу прихильників комуністів брало участь близько 5 тисяч людей.

Напередодні суд столиці обмежив комуністам проведення заходів у центрі Києва. А Об’єднанню “Свобода” рішенням суду взагалі були заборонені будь-які акції в Києві цього дня. Тож жодних інцидентів не було зафіксовано.

Як тоді жилося?

Чимало українців середнього, а тим більше старшого віку, на собі відчули переваги й недоліки життя у державі “побєдівшего соціализма”. Згадує 82 –річний киянин Віктор Миколайович, що кілька десятиліть пропрацював робітником:

Учасники акції пройшли від станція метро "Арсенальна" по вулиці Грушевського до Європейської площі. У першому ряду демонстрантів - лідер КПУ Петро Симоненко та його заступник Адам Мартинюк (ліворуч).
(photo: Ukrinform)
“Багато було хорошого, я міг квартиру отримати, міг розраховувати на те, що діти квартиру отримають. Сьогодні це все неможливо. І купити неможливо. Кожен рік міг в санаторій їздити”.

Інші враження від соціалістичної епохи у політв’язня Левка Лук’яненка. Ось як він згадує свої дитячі роки:

“Тяжко жилося. До війни батько працював у колгоспі, за цілий рік отримував зарплату – мішок зерна. Знущалися просто з людей: людина один день не виходить на роботу, то не дають коня, щоб зорати город. У місті так само - в магазині нема нічого.”

Дев’яносто років тому більшовики брали владу під гаслами загальної рівності та соціальної справедливості. Наскільки змінилася українська економіка з комуністичних часів, розповідає економіст, колишній член уряду України Володимир Лановий.

Радянська система справді підтримувала слабких, визнає експерт. Але гальмуючи сильних людей, здатних самостійно чесно заробляти, така система приречена на крах. Зараз, за словами Ланового, система є несправедливою для багатьох, вона складається хаотично. Люди стають багатими не правовими методами, не за рахунок трудових чи інтелектуальних зусиль.

Чи вдалося комусь втілити соціалістичні гасла?

Якщо соціалізмом вважати високий рівень соціальних гарантій, тоді у капіталістичній Німеччині теж соціалізм, стверджують деякі експерти. У цьому контексті також говорять про феномен “шведського соціалізму”. Коментує ці порівняння політолог Олександр Рар:

“У Німеччині була соціально-ринкова економіка. А щодо Швеції – лише романтики можуть стверджувати, що там збудований соціалізм. Адже після того, як розпався Союз, ідея класичного соціалізму також була зруйнована. Зараз це можна скоріш назвати соціал-демократичними течіями в деяких країнах.”

Тим часом сучасні українські комуністи пропонують зміни до Кодексу законів про працю, щоб сьоме листопада знову було державним святом в Україні.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG