Доступність посилання

ТОП новини

Книжки! З речами та на вулицю!


Леся Бакалець Київ, 7 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Остання книгарня на Хрещатику може зникнути вже в неділю. Київська влада дала працівникам магазину «Знання» час до 10 листопада, щоб звільнити приміщення. Де будуть працювати 37 осіб персоналу та куди діти мільйони книжок, міське керівництво не радить. Культурні діячі Києва мають свій сценарій: відстоювати книгарню до останнього.

Кому заважає “Знання”?
(RadioSvoboda.Ua)
Працюємо, незважаючи ні на що – такий напис висить на вході в книгарню «Знання». Зустрічає покупців хлопець Андрій, прикутий наручниками до дверей – у такий спосіб він виражає свій протест проти закриття магазину. Всередині неможливо навіть зайти – людей дуже багато, а як для книжкового магазину – то просто натовп.

Президент асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін читає вірші про Україну та переконує присутніх – книгарню нікому не віддадуть. І якщо треба, і ночуватимуть тут.

Підтримку книголюбів він має: «Сотні людей уже звернулися до магазину. Вони залишили свої адреси та телефони. І більшість з них гарантує, що протягом години у будь-який час доби вони прийдуть в магазин. Вони готові заблокувати тут всіх і все, хто спробує посягнути на книгарню. Зараз у таких списках вже близько півтори тисячі осіб».

Ні приватизувати, ні орендувати

За словами Олександра Афоніна, жодних підстав виганяти магазин на вулицю київська влада не має. З 2002 року у дирекції «Знання» на руках є всі документи, що дозволяють їм взагалі приватизувати це приміщення. Але за ці п’ять років київська влада так і не дозволила цього зробити.

І договір оренди у них не закінчився, бо у документі сказано: оренда діє до кінця реконструкції вулиці Хрещатик. А що це за термін – не відомо. Тому Олександр Афонін вірить у перемогу книжки.

А от Сашко Лірник, поет та казкар, особливих надій на такі акції протесту не покладає: «Я взагалі гуморист, але зараз абсолютний реаліст. Чесно сказати, я шансів на перемогу поки не бачу. І гумор у мене закінчився. У мене залишились одні нецензурні вислови, вибачте на слові. І бажання взяти в руки кулемета».

Сподівається, що магазин працюватиме дал,і і Микола Кравченко, співзасновник одного з українських видавництв. Він каже, що книгарня «Знання» – прибуткова, і дуже вигідна для його видавництва: «Це люди, як знають, які книжки вони беруть в асортимент, вони вміють їх продавати, і вони люблять свою справу. І головне для нас як для видавництва, що вони постійно розраховуються».

Київська влада ніби й не проти, але виганяє

Магазин ніби цілком влаштовує і київську владу. Заступник мера Ірена Кільчицька стверджує, що зараз уже працює робоча група, щоб розібратися зі справами книгарні.

І якщо там усе гаразд, вона не бачить підстав виганяти книгарів із їхнього приміщення: «Це комунальна власність міста, і коли вчора так гостро постала проблема, то ми створили робочу групу, щоб розібратися, що там відбувається. Ми зараз розберемося, і потім я зможу сказати щось із цього питання».

Але в комунальному підприємстві «Київжитлоспецексплуатація», яке є безпосереднім орендодавцем книгарні «Знання», кажуть, що вони просто виконують постанови київської влади. А їхній керівник зараз на лікарняному.

Книгарня «Знання» мешкає за адресою Хрещатик, 44 з 1932 року. І досі вона нікому не заважала.

Матеріали до теми:

• Кому заважають книжкові магазини?
XS
SM
MD
LG