Доступність посилання

ТОП новини

Відкриті європейські кордони і безпека: італійський досвід


Наталка Кудрик Рим, 6 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Італія переживає часи масового напливу іммігрантів, зокрема, з нових теренів Євросоюзу. Іноземці на Апеннінах тепер становлять 6 відсотків від загального населення – їх налічується майже 4 мільйони. Політики заявляють, що процес став неконтрольованим і загрожує національній безпеці. Йдеться про високий рівень іммігрантської злочинності. Дехто нарікає на прозорі кордони у розширеній Європі, інші звинувачують владу у неспроможності гарантувати безпеку громадянам.

Поспіхом збирають свої клунки. Довкола сліди злиденного життя в антисанітарних умовах. Ображені чоловіки і жінки з дітьми, обвішані валізами, залишають бараки біля річки Тібр. За їхніми спинами бульдозер нищить усе те, що роми-кочівники і безпритульні називають помешканням.

У подібних умовах лише в Римі живуть понад 10 тисяч осіб, переважно іноземці, констатує місцева преса.

Масове знесення стихійних таборів – одна з останніх ініціатив італійської влади у боротьбі з нелегальними мігрантами і злочинністю. Більш радикальним стало урядове розпорядження про негайну екстрадицію іноземців-правопорушників, у тому числі громадян із країн Євросоюзу.

Кілька румунів – порушників закону вже відправили до Бухареста. За твердженням міністерства внутрішніх справ, саме вихідці з Румунії здійснюють в Італії найбільше злочинів.

Представниця румунської громади невдоволена своїми співвітчизниками – порушниками закону: «До Італії вони прибули умисно, щоб чинити безлад. Можуть творити все, що заманеться, бо добре знають і впевнені, що ніякого покарання їм тут не буде. Сьогодні крадуть, б’ються, скоюють різні погані вчинки, а завтра їх відпускають на волю».

За інформацією правоохоронних структур, особи, звинувачені в убивстві чи сексуальному насильстві, проводять за ґратами лише кілька років. 68 відсотків колишніх в’язнів, і італійців, і іноземців, знову здійснюють тяжкі злочини і протягом двох років повертаються до тюрми.

Від початку року, як Румунія стала членом євроспільноти, потік її громадян до Італії збільшився удвічі. Нині їх налічується близько мільйона.

Італія «не готова» захиститися від проблем масової імміграції

Член опозиційної партії «Національний альянс» Джанні Алеманно теж підтримує дії влади: «В умовах глобалізації ми вступаємо у контакт із народами, які з історичного і культурного поглядів дуже відмінні від нас, італійців. Отож маємо усвідомити, що ми повинні стати на захист нашої гідності та національних інтересів, вживаючи рішучих заходів перед наступом глобалізації».

Міністр внутрішніх справ Джуліано Амато визнав, що до феномену масової імміграції країна виявилася не готовою, і проблему слід вирішувати на загальноєвропейському рівні.

Не забарилася відповідь з Брюсселя: за словами віце-президента Єврокомісії Франко Фраттіні, європейське законодавство щодо імміграції існує, отож справа за урядом – дотримуватися відповідних законів.

Найбільше у цій ситуації переживають іноземці, які сумлінно працюють в Італії. У деяких містах уже сталися випадки агресії проти громадян румунської національності. На вулицях столиці з’явилися написи «Іммігранти, геть!»

«Привид ксенофобії знову бродить Європою?» – запитують оглядачі західних видань, котрі негативно відгукуються про нововведення італійського уряду.

Матеріали до теми:

• Італія починає екстрадицію іммігрантів-злочинців • Еміграція чи репатріація: за неофіційними даними від 5 до 7 мільйонів українців виїхали за кордон шукати кращого життя
XS
SM
MD
LG