Доступність посилання

ТОП новини

КОМУ У МОРОЗИ ЖИТИ ДОБРЕ?


Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Кілька днів поспіль стовпчики термометрів неухильно повзуть вниз, і синоптики найближчим часом не втішають повідомленнями про теплу погоду. Як зустрічають перші морози люди, а також тварини і рослини? Чи є морози -2007 вкотре черговою несподіванкою для комунальників, соціальних служб, а також для простих українців?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи дошкуляють вам морози?
Олександр, підприємець:
- Я сам із Запорізької області, маю приватний будинок, я вже звик. Пічку натопимо і добре!
Галина Іванівна, лікар:
- Поки вже добре, батареї гарячі!
Василь, підприємець з Білорусі:
- У порівнянні з Білоруссю нормально. Там все засипало снігом за пару днів. Тепло не вимикають, треба пити гарячий чай!
Любов Анатоліївна, пенсіонерка:
- У нас опалення немає, чогось відключили. Але тепліше вдягаємося, укриваємося гарними ковдрами. Вікна у нас склопакети - утеплені.
Олена, школярка:
- Чудова погода. Ввечері ще сніг йшов. Я тепло вдягнута, маю гарний настрій!
Холодно?!

Перші, хто на собі відчуває прихід морозів, це “бомжі” – люди без певного місця проживання. Кореспондентка Радіо Свобода Леся Бакалець відвідала місця, де намагаються відігрітися та відгодуватися безхатченки. Наприклад, це – вокзал:

Перший удар морозів приймають на себе безхатченки
(RadioSvoboda.Ua)
“Зранку у Києві мінус два, холодний вітер і лежить сніг. Світлана Леонідівна з самого ранку вже біля центрального київського вокзалу. Йде шукати собі заробіток. Вона живе на вулиці вже півроку. І це буде її перша “безквартирна зима. Всі підвали закриті, на дверях під’їздів кодові замки – тому варіантів, де переночувати, залишається тільки два: вокзал та електрички. Світлана Леонідівна каже, що за дві гривні машиніст пускає їх в поїзд на ніч. А там тепло і можна добре виспатись”. Cлухати:

Доводиться пристосовуватися до холодів не лише людям, морози зустрічають і тварини. Незважаючи на холоди, у Київському зоопарку, як і влітку можна побачити майже всіх звірів. Зоопарк взимку роботи не припиняє. Чи не мерзнуть тварини, розповідає прес-аташе Київського зоопарку Любов Коротка: “Африканські страуси зимують надворі. Антилопи вже у приміщенні. Так само як і слон, жираф і носоріг”.

Рослини теж готують до холодної пори. У ботанічному саду Києва кожна з них по-своєму реагує на прихід морозів, зазначає директор Ботанічного саду Наталія Заїменко: “На стовбурах дерев мороз залишає сліди. На магноліях, які завжди були стійки до холодів, також бачимо ураження - сліди від морозів. Плодові дерева витримують морози, навіть персики. Страшні не так морози, як різкі перепади температур”.

Морози – чергова щорічна “несподіванка для комунальників”?

Лише 6 листопада увімкнули опалення мешканцям Ужгорода. Місцеві комунальники нарешті розплатилися із газовиками, і ті знову стали подавати паливо котельним. Тим часом частина шкіл і дитсадків іншого обласного центру України Херсона і досі не має тепла. Тамтешні чиновники бідкаються, що, мовляв, борги за комунальні послуги сягають 8-ми мільйонів гривен. А у Дніпропетровську з подачею тепла теж не все гаразд. Батареї у 40 багатоповерхівках досі холодні. Як намагаються зігрітися дніпропетровці (і на вулиці, і в оселях) розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська: “На термометрі мінус 3, а дніпропетровці ще не звикли до холоду. Молодь, попри попередження лікарів про епідемію грипу, ходить в осінніх куртках і без головних уборів”.

Cлухати:

Після похолодання на українських автошляхах не стало більше аварій, констатує співробітник відділу зв’язків з громадськістю ДАІ Олександр Ковалевський. Однак при цьому він радить водіям не розслаблятися – тримати безпечну дистанцію на автошляхах. За кілька останніх десятиріч в середньому температура по Україні підвищилася на 2 градуси. Це, на думку синоптиків, свідчить про істотне потепління клімату.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• В Ужгороді по-новому борються з боржниками за комунальні послуги • У Луганську на опалювання витрачають однакові суми при –25° та при +10°? • А ти заплатив за тепло? У Донецьку з приватними неплатниками комунальних послуг стали боротися через суди • Зима і опалення. Чи мерзнутимить закарпатці? • Холодно. Чи буде тепло в оселях українців? • На Рівненщині та Волині змінюють стандарти соціальних послуг
XS
SM
MD
LG