Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликає Україну швидко сформувати коаліцію


Наталія Вікуліна Брюссель, 8 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Україна має сформувати уряд швидко, тому що країна вже втратила достатньо багато часу. Про це заявив головний радник у справах України, Білорусі і Молдови Верховного представника ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єра Солани, виступаючи на конференції «Україна після виборів: чи буде помаранчеве майбутнє?» Цю акцію організував у Брюсселі Центр європейської політики.

Українська еліта має нині показати, як вона виконує вердикт виборців, сказав чільний радник Хав’єра Солани Піркка Тапіола. За його словами, вибори до Верховної Ради 30 вересня пройшли добре, електорат зробив поступ, а нині настав час для еліти відповідати викликам.

«Добрі вибори, гарний народ. Українська еліто, дай нам, будь ласка, відповідь: чи ти є такою ж доброю, як твій електорат? Тому що ми, звичайно, на це сподіваємося», – сказав радник Солани.

Він зазначив, що не стурбований тим, який саме уряд сформується в Україні – помаранчевий чи помаранчево-блакитний. Тапіола зауважив, що йому не подобаються вислови «демократична коаліція» чи «антикризова коаліція», тому що всі партії, вибрані в перебігу відкритої кампанії, є демократичними.

Піррка Тапіола наголосив, що українському керівництву слід вирішити декілька важливих завдань. Серед них він назвав боротьбу з корупцією та зміцнення системи правосуддя.

Київ має створити Конституцію, яка витримає випробування часом і зміни в керівництві, каже Тапіола. За його словами, Україна потребує знайти шлях до створення Конституції, яка буде прийнятною для всіх ключових політичних сил. Це буде болючим і важким процесом, але його треба пройти, наголосив радник Солани.

Євродепутат Чарльз Таннок назвав важливим, щоб у найближчому майбутньому українські політичні сили створили урядову коаліцію. Це потрібно, щоб функціонував парламент і Україна могла ухвалити все необхідне для реформ законодавство, сказав Таннок.

«Я думаю, що українці великою мірою втомлені від політиків, які нічого для них не роблять. І якщо політики не впроваджують законодавчі реформи, їхній авторитет зрештою зійде нанівець – як це відбувається в усіх демократіях», – заявив європарламентар.

Чи приведе помаранчева коаліція до помаранчевого майбутнього?

Він назвав створення помаранчевої коаліції найбільш імовірним сценарієм. На думку євродепутата, дуже важливо, щоб Партія регіонів не бойкотувала парламент – але це, на його думку, виглядає мало вірогідним.

Директор Інституту Горшеніна Кость Бондаренко пропонує два варіанти розгляду того, чи буде майбутнє України помаранчевим. За його словами, можна розуміти це вузько – як коаліцію між НУ-НС і Блоком Юлії Тимошенко, а можна більш широко – помаранчеве майбутнє залежить від того, чи повернеться Україна до тих гасел, які були проголошені на Майдані 2004 року.

Бондаренко назвав теоретично можливим те, що НУ-НС і БЮТ створять коаліцію, а у Верховній Раді буде парламентська більшість з перевагою в кілька голосів – але має до цієї можливості серйозні застереження.

«Якщо це може задовольнити світову громадськість, яка цікавиться подіями в Україні, і українських політиків, то я думаю, що цього абсолютно не достатньо для того, щоб в Україні дійсно можна було говорити про помаранчеве майбутнє. Це буде коаліція заради коаліції, оскільки вона не зможе виконати тих завдань, які стоять перед Україною – зокрема, реформування України», – попереджає український політолог.

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан вважає, що Україна подолала пострадянський підхід до влади, коли правила політичної гри були незрозумілі і непрозорі, але результати виборів визначалися заздалегідь.

«Я не хочу виглядати надмірно оптимістичним. Але насправді Україна, на мою думку, перебуває на шляху встановлення правил демократичного змагання. І в цьому сенсі майбутнє України виглядає, я так думаю, достатньо помаранчевим», – сказав Рубан.
XS
SM
MD
LG