Доступність посилання

ТОП новини

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі призначив дострокові президентські вибори на 5 січня


Глава грузинської держави також запропонував одночасно з президентськими виборами провести референдум щодо дати парламентських виборів. Він також пообіцяв незабаром скасувати надзвичайний стан, запроваджений після силового розгону опозиції у Тбілісі.


Він також пообіцяв незабаром скасувати надзвичайний стан, запроваджений після силового розгону опозиції у Тбілісі.

Глава грузинської держави також запропонував одночасно з президентськими виборами провести референдум щодо дати парламентських виборів.

Вулиці столиці Грузії патрулюють військові.

Лідери грузинської опозиції оголосили, що тимчасово припинили акції протесту, які тривали до впродовж шести днів.

Опозиція Грузії вимагала відставки Президента і проведення парламентських виборів навесні наступного року. Опозиція також домагалаться деяких змін до виборчого законодавства і звільнення тих, кого вона вважає за політичних в’язнів.

Раніше в четвер Росія вислала трьох грузинських дипломатів. Це зробили у відповідь на рішення Грузії оголосити персонами нон-грата трьох співробітників посольства Росії, звинувачених в агентурній діяльності. Президент Грузії звинуватив російські спецслужби у причетності до політичної кризи в країні. Росія назвала заяву грузинського лідера провокацією.

Тим часом союз НАТО скритикував Грузію за запровадження надзвичайного стану і закриття незалежних ЗМІ. Така поведінка суперечить цінностям альянсу, заявив генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер.

Міністерство закордонних справ Франції назвало неприйнятним використання сили проти мітингувальників.

У середу під час розгону опозиціонерів гумовими кулями і сльозогінним газом потерпіли сотні людей, переважно від інтоксикації чи емоційного шоку. Мають фізичні травми чи потребують лікування кількадесят осіб.

Рада Європи, ОБСЄ, Євросоюз та США закликали владу і опозицію Грузії до стриманості.

Україна теж закликає грузинську владу та опозицію до конструктивного діалогу.

Міністерство закордонних справ України рекомендує українським громадянам тимчасово утриматися від поїздок до Грузії у зв’язку з загостренням там внутрішньої політичної ситуації.

Матеріали до теми:

• США вітають рішення Президента Грузії провести дострокові президентські вибори і референдум про дату парламентських виборів • Президент України закликає лідерів Грузії до громадянського публічного діалогу і збалансованих рішень • Двох лідерів грузинської опозиції звинувачують у шпигунстві і спробі державного перевороту • Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі призначив дострокові президентські вибори на 5 січня • У Грузії надзвичайний стан • Надзвичайний стан у Грузії поширили на всю країну, Президент звинувачує Росію в підривній діяльності • Опозиція Грузії продовжує вимагати відставки Президента і знову слухає Іраклі Окруашвілі • «Постреволюційні» катаклізми: що спільного і що відмінного між Грузією та Україною? • Грузинська опозиція пікетує державні установи, влада не збирається йти на поступки • Грузинська опозиція вимагає парламентських виборів раніше, ніж планує влада • Колишній міністр оборони Грузії відмовився від звинувачень у корупції та замовних політичних вбивствах на адресу президента • Політичний скандал у Грузії може зіпсувати її імідж як демократичної країни
XS
SM
MD
LG