Доступність посилання

ТОП новини

Президент Пакистану Мушарраф наказав взяти Беназір Бхутто під домашній арешт


Василь Зілгалов Прага, 9 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – За тиждень після запровадження президентом Первезом Мушаррафом надзвичайного стану в Пакистані, у п’ятницю поліція блокувала будинок в Ісламабаді, де живе популярна опозиційна діячка Беназір Бхутто. Місяць тому вона повернулася до Пакистану після восьми років вимушеної еміграції. Цього ж дня розігнали мітинг її прихильників в Равалпінді. Оголошений пакистанською поліцією триденний домашній арешт для Бхутто пояснюють заходами безпеки щодо неї після масштабного теракту у день її повернення 18 жовтня. Що ж насправді відбувається в Пакистані?

Беназір Бхутто
(AFP)
Президент Первез Мушарраф запровадив 3 листопада надзвичайний стан після намагання Верховного суду розглянути законність перебування президента на його посаді і на посту головнокомандувача збройних сил, хоча офіційна версія цього кроку – боротьба із загрозою терору в країні.

Опозиція, насамперед Народна партія Пакистану, лідером якої і є Беназір Бхутто, вимагає негайного скасування надзвичайного стану і проведення парламентських виборів у країні. Після розгону поліцією у п’ятницю в Равалпінді мітингу прихильників колишнього прем’єр-міністра (Бхутто була востаннє на цій посаді у 1993-96 роках) були заарештовані десятки її прихильників.

Депутат від опозиційної Народної партії Аван заявив Радіо Свобода з приводу нинішній подій: «Народна партія Пакистану бореться за демократичні права народу. Ми вимагаємо негайного відновлення дії Конституції. Указ генерала Мушаррафа про запровадження надзвичайного стану незаконний».

Сама Беназір Бхутто пояснила сьогодні своїм прихильниками біля свого будинку в Ісламабаді, що колючий дріт і блокування її житла – це перешкоджання її участі в мітингу в Равалпінді. Вона також сказала: «Це битва не за Беназір Бхутто... Це битва за порятунок Пакистану від сил екстремізму. Вони розширюють свій вплив. Після захоплення гір Тора-Бора вони увійшли в наші племінні області, які захопили і тепер загрожують містам поблизу кордону з Афганістаном. Наша армія не веде боротьбу, як вона може це робити, коли її командувач втягнутий у придушення демократичного руху в країні».

Бхутто також заявила, що вона не хоче перетворення Пакистану у щось на кшталт нинішніх Іраку і Афганістану.

Нагадаємо, що Бхутто планувала провести не лише мітинг в Равалпінді але й марш з Лахору в Ісламабад 13 листопада. Повідомляється також, що влада заарештувала біля 5 тисяч її прихильників.

Минулого четверга Президент Мушарраф пообіцяв провести парламентські вибори в країні 15 лютого, на місяць пізніше, ніж оголошувалося перед цим.Очевидно, що пакистанський лідер боїться втратити владу, яку він отримав унаслідок воєнного перевороту у 1999 році, Захід же вимагає від Мушаррафа демократичних реформ у Пакистані.
XS
SM
MD
LG