Доступність посилання

ТОП новини

Секретаріат Президента міняє газову орієнтацію?


Тетяна Ярмощук Київ, 9 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Так, але ні! Після неодноразових тверджень Віктора Ющенко про необхідність переходу на прямі газові поставки, у Секретаріаті Президента говорять про збереження нинішніх газових схем до 2010 року. Чому? Кому вигідне збереження посередників? І як цю ситуацію оцінюють політики та експерти?


Російський «Газпром», «РосУкрЕнерго», «УкрГазЕнерго», «Нафтогаз України»... За такою схемою, створеною українсько-російськими угодами від 4 січня 2006 року, за часів уряду Юрія Єханурова, Україна отримує російський та середньоазійський газ. І, за словами заступника голови Секретаріату Президента Олександра Шлапака, ця схема має зберігатися до 2010 року: «Що стосується господарюючих суб’єктів, то поки що ухвалене рішення залишити ту формулу, яку ми маємо на сьогоднішній день, оскільки ми не можемо запропонувати іншої формули».

Ця схема, за словами пана Шлапака, дозволить Україні купувати у Росії середньоазійський газ, який дешевший, ніж російський. Що ж до ціни «блакитного палива» у наступному році, то і в Секретаріаті Президента, і в Кабміні кажуть, що вона буде в районі 150-160 доларів.

«В оточенні Президента є зацікавленість певних кіл...»

Представники ж БЮТу, політичної сили, лідерка якої претендує на прем’єрське крісло, категорично проти збереження посередників. Михайло Волинець: «Не може посередник працювати без свого інтересу. Протягом року на цю схему стабільно сів Янукович зі своїм оточенням. Президент лояльно дивиться на цю ситуацію. Я можу підозрювати, що в оточенні Президента є зацікавленість певних кіл. Там має відношення і Президент Росії».

Посередників має бути кілька

Якщо навіть не прямі контракти, то посередників, які б постачали до України газ, мало б бути кілька. Це, на думку колишнього президента «Укртранснафти» Олександра Тодійчука, дозволить зменшити ризики: «Нова угода не мала б знову узалежнити Україну від інтересів або благополуччя якоїсь однієї компанії, чи маленької групки людей, якщо це буде вестись на горизонтальному рівні, потрібно, щоб у нас було трейдерів хоча б десяток, декілька потужних. Це буде певне диверсифікація ризиків. А прямі угоди мають чітко визначити умови роботи трейдерів, як господарюючих суб’єктів».

До речі, раніше про ймовірність переходу на прямі газові поставки в Україну заявляло як керівництво «Газпрому», так і український віце-прем’єр Микола Азаров.
XS
SM
MD
LG