Доступність посилання

ТОП новини

Росія і Україна ще не досягли домовленості про постачання російського газу в 2008 році


Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко заявив, що на переговорах із керівництвом «Газпрому» у Москві, присвячених ціні на газ для України у наступному році, українська делегація наполягала на ціновому коридорі 150-160 доларів за тисячу кубометрів газу. Юрій Бойко не повідомив офіційних результатів переговорів, однак висловив оптимістичний прогноз для України. Юрій Бойко: «Коридори будуть повністю відповідати інтересам нашої економіки і забезпечувати її розвиток у відповідності до тих планів, які має уряд». Офiцiйний представник «Газпрому» не пiдтвердив наявностi домовленостей про цiну постачань газу на Україну в 2008 роцi. «Домовленостей про цiни на газ для України наступного року немає. Не факт, що це буде $160», - заявив Сєрґєй Купріянов Агентству газової iнформацiї. Ранiше телеканал Russia Today поширив iнформацiю про те, що «Газпром» погоджував з українськими партнерами цiну постачань iмпортного газу до України.


Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко заявив, що на переговорах із керівництвом «Газпрому» у Москві, присвячених ціні на газ для України у наступному році, українська делегація наполягала на ціновому коридорі 150-160 доларів за тисячу кубометрів газу. Юрій Бойко не повідомив офіційних результатів переговорів, однак висловив оптимістичний прогноз для України. Юрій Бойко: «Коридори будуть повністю відповідати інтересам нашої економіки і забезпечувати її розвиток у відповідності до тих планів, які має уряд». Офiцiйний представник «Газпрому» не пiдтвердив наявностi домовленостей про цiну постачань газу на Україну в 2008 роцi. «Домовленостей про цiни на газ для України наступного року немає. Не факт, що це буде $160», - заявив Сєрґєй Купріянов Агентству газової iнформацiї.

Ранiше телеканал Russia Today поширив iнформацiю про те, що «Газпром» погоджував з українськими партнерами цiну постачань iмпортного газу до України.

Вiдповiдаючи на запитання телеканалу про те, чи влаштовує «Газпром» цiна в $160 за тисячу кубометрiв, гендиректор «Газпром експорту», заступник голови правлiння «Газпрому» Олександр Мєдвєдєв заявив: «Найважливiше, що ця цiна влаштовує Україну. Ми вважаємо, що це прийнятна цiна наступного року, i що ми можемо продовжувати роботу в цьому напрямi».

Вiн додав, що пiдписання договору наступного року з українськими партнерами варто очiкувати «не 31 грудня. Набагато ранiше».

У четвер голова правлiння «Газпрому» Олексiй Мiллер обговорив з мiнiстром палива i енергетики України Юрiєм Бойко принципи цiноутворення на газ у подальшi роки i поетапний перехiд до ринкових цiн i тарифiв при постачаннях газу до України i його транзитi територiєю республiки в 2011 роцi.

Сторони домовилися, що наступний раунд переговорiв вiдбудеться через тиждень, а протягом цього часу робота триватиме на рiвнi експертiв.

Газ в Україну постачатиметься за старою схемою

До 2010 року «блакитне» паливо надходитиме через компанію «РосУкрЕнерго».

Про це заявив заступник керівника Секретаріату Президента Олександр Шлапак, відповідаючи на питання Радіо Свобода: «У директивах Президент дав вказівку дотримуватися міждержавних угод, які на сьогоднішній день є чинними. Ці угоди вимагають врегулювання питання наших газових відносин з Росією на міжурядовому рівні. Що стосується господарюючих суб’єктів, то пози що ухвалено рішення залишити ту формулу, яку ми маємо на сьогоднішній день, оскільки ми не можемо запропонувати іншої формули».

Зараз російський та середньоазійський газ постачається до України через двох посередників: «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго». Раніше Президент заявляв про необхідність переходу на прямі газові контракти.

Нинішня схема газових поставок діє з січня 2006 року.
XS
SM
MD
LG