Доступність посилання

ТОП новини

Заступник держсекретаря США Мет''ю Бріза: «Демократію в Грузії можна буде врятувати у тому випадку, якщо лідери уряду і опозиції сядуть за стіл переговорів...»


Заступник державного секретаря США Мет''ю Бріза відправився до Тбілісі з посланням американського керівництва до грузинського. Про суть цього послання М. Бріза розповів в ексклюзивному інтерв''ю Радіо Свобода. За його словами, «демократію в Грузії можна буде врятувати у тому випадку, якщо лідери уряду і опозиції сядуть за стіл переговорів і будуть діяти спільно, в дусі компромісів і дружби, якщо вони вироблять конкретні кроки для зміцнення демократичних інститутів у Грузії. Ось так треба відновлювати демократію».


Заступник державного секретаря США Мет''ю Бріза відправився до Тбілісі з посланням американського керівництва до грузинського. Про суть цього послання М. Бріза розповів в ексклюзивному інтерв''ю Радіо Свобода.

Зокрема, він заявив, що це послання держсекретаря Кондолізи Райс, яка закликає до скасування надзвичайного стану в Грузії і відновлення роботи всіх засобів масової інформації в країні. Насамперед тому, що ми розуміємо: це – ключові кроки для забезпечення свободи і чесності виборів, проголошених президентом Саакашвілі. Ми відзначили, що вітаємо заяву президента Саакашвілі. І ця заява нагадує нам, наскільки важлива Грузія для США в стратегічному плані через її відданість демократії. Ми є друзями Грузії і всіх тих, хто бореться за демократію в цій країні.

Радіо Свобода: Президент Грузії говорить, що 7 листопада була врятована не лише грузинська держава, а й грузинська демократія. Чи справді демократію можна врятувати з допомогою палиць і сльозогінного газу?

Мет''ю Бріза: Демократію в Грузії можна буде врятувати у тому випадку, якщо лідери уряду і опозиції сядуть за стіл переговорів і будуть діяти спільно, в дусі компромісів і дружби, якщо вони вироблять конкретні кроки для зміцнення демократичних інститутів у Грузії. Ось так треба відновлювати демократію.

Радіо Свобода: Іншими словами, події 7 листопада були ударом по грузинській демократії?

Мет''ю Бріза: Це ми ще побачимо. Ми шкодуємо, що була використана надмірна сила і взагалі сила. Ми також хочемо бути впевнені у тому, що дві сторони – і уряд, і опозиція – думають про конструктивний рух уперед. Звинувачувати ж президента в тому, що він – терорист чи злочинець, чи закликати до його повалення неконституційними методами неконструктивно. Але так само неконструктивно відмовлятися від переговорів з людьми, які мають інші погляди. Події 7 листопада шокували нас через те, про що я щойно сказав, однак залишається багато можливостей для того, щоб повернути всю цю ситуацію в цілому через чесні і вільні вибори.

Радіо Свобода: Чи маєте ви намір зустрічатися з лідерами опозиції?

Мет''ю Бріза: Неодмінно. Я зустрічаюсь з ними під час кожного мого приїзду до Грузії. А нещодавно вони були у Вашингтоні. Серед членів опозиційного руху у мене також є багато друзів, як і серед грузинського уряду...

Радіо Свобода: Ви, як і інші офіційні особи США, неодноразово підкреслювали, що Грузія повинна намагатися зберегти добрі взаємини з Росією. Як ви розглядаєте у цьому зв''язку звинувачення грузинської влади на адресу російських дипломатів і подальшу висилку трьох із них? Або інцидент, що стався наприкінці жовтня в місті Ганмухурі, на заході країни?

Мет''ю Бріза: Як я розумію, грузинський уряд кидає подібні звинувачення зі всією серйозністю. І я знаю, що в кожному разі один із лідерів опозиції сховався в Росії, а це, знаєте, свого роду заява.

Те, що відбулося в Ганмухурі, дуже неприємно, і цей інцидент продовжують розслідувати наші друзі в ООН. Перші результати розслідування показують, що деякі миротворці з СНД перебували в тому місці, в якому ніколи раніше не були, і їхні дії були вельми агресивними, а потім була реакція з боку Грузії, і все вилилось у дуже неприємний інцидент... Слава Богу, до Ганмухурі прибув президент Саакашвілі. В ході цієї кризи він проявив себе сильною людиною, і ми сподіваємося, що наступні тижні він поведе себе так само. Вважаю, грузинський народ хотів би, щоб президент продемонстрував таке ж бачення ситуації і такі ж лідерські якості, які провели країну через події «революції троянд».

Радіо Свобода: Міністр закордонних справ Росії заявив у Москві, що російська сторона не диктує грузинським політикам, що і як вони мають робити. А американська?

Мет''ю Бріза: Також ні. Грузія є суверенною державою з суверенним урядом і президентом, який дістав на виборах 97 відсотків голосів. Грузія є нашим другом, і нам навіть не потрібно ніяких заяв, які би підкреслювали наше невтручання. Це і так зрозуміло. Ми розглядаємо Грузію як друга і партнера.

Радіо Свобода: 8 листопада спікер держдепартаменту Шон Маккормак сказав, що США розчаровані запровадженням надзвичайного стану. Хотілося б знати, що означає це розчарування. Наприклад, те, що підтримка Грузії в питанні вступу до НАТО стане меншою?

Мет''ю Бріза: США вірять, що розширення НАТО і включення Грузії в цю організацію, коли Грузія буде відповідати всім критеріям членства, входить у сферу наших основних національних інтересів. Ми сподіваємося, що Грузія успішно подолає тяжкий період у своєму житті. Зараз ми в жодному випадку не готові сказати, що країна остаточно зійшла зі шляху демократизації. Проте готові сказати, що повністю підтримуємо її бажання вступити до НАТО. За умови відповідності всім критеріям, звичайно.

Матеріали до теми:

• Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі призначив дострокові президентські вибори на 5 січня

• США вітають рішення Президента Грузії провести дострокові президентські вибори і референдум про дату парламентських виборів • Президент України закликає лідерів Грузії до громадянського публічного діалогу і збалансованих рішень • Двох лідерів грузинської опозиції звинувачують у шпигунстві і спробі державного перевороту • Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі призначив дострокові президентські вибори на 5 січня • У Грузії надзвичайний стан • Надзвичайний стан у Грузії поширили на всю країну, Президент звинувачує Росію в підривній діяльності • Опозиція Грузії продовжує вимагати відставки Президента і знову слухає Іраклі Окруашвілі • «Постреволюційні» катаклізми: що спільного і що відмінного між Грузією та Україною? • Грузинська опозиція пікетує державні установи, влада не збирається йти на поступки • Грузинська опозиція вимагає парламентських виборів раніше, ніж планує влада • Колишній міністр оборони Грузії відмовився від звинувачень у корупції та замовних політичних вбивствах на адресу президента • Політичний скандал у Грузії може зіпсувати її імідж як демократичної країни
XS
SM
MD
LG