Доступність посилання

ТОП новини

Мітинг кримських татар у Симферополі через сильну негоду відбувся в скороченому складі


У ньому взяли участь, за різними даними, від 500 до 2 тисяч осіб, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Мітинг відбувся попри сильну негоду, що розігралася в Криму, і рішення Меджлісу кримськотатарського народу обмежити кількість його учасників, які мали прибути з інших регіонів півострова. Водночас лідери Меджлісу вирішили перенести масовий мітинг протесту кримських татар на наступну неділю, 18 листопада.

У ньому взяли участь, за різними даними, від 500 до 2 тисяч осіб, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Мітинг відбувся попри сильну негоду, що розігралася в Криму, і рішення Меджлісу кримськотатарського народу обмежити кількість його учасників, які мали прибути з інших регіонів півострова.

Учасники мітингу, що відбувся в неділю на центральному майдані Сімферополя, засудили жорстокі, за їхніми словами, дії правоохоронців проти репатріантів і закликали до відставки начальника кримської міліції генерала Анатолія Могильова.

Мітингувальники також заявили про посилення дискримінації кримських татар і звернулися до Президента України Віктора Ющенка з закликом надіслати до Криму спеціальну комісію для розслідування «фактів переслідування і тиску на кримських татар, обмеження їхніх прав на отримання землі і ведення бізнесу», повідомив Радіо Свобода один із лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілев.

6 листопада на плато Ай-Петрі в Криму правоохоронці в кількості близько тисячі осіб знесли самовільно збудовані репатріантами торгові точки і кав’ярні.

Кримські татари стверджують, що під час операції бійці спецпідрозділів «Беркут» їх жорстоко побили, 7 осіб потрапило до лікарні, троє перебуває у важкому стані, в тому числі один репатріант – із кульовим пораненням у живіт.

28 репатріантів засуджені до адміністративного покарання – штрафів та ув’язнення до 13 діб.

У міліції зазначили, що знесення проводилося на законних підставах, за рішенням суду.

Прокуратура Криму порушила кримінальну справу і перевіряє законність та обґрунтованість дій правоохоронців під час виконання рішення суду на Ай-Петрі.

У суботу прокурор Криму Віктор Шемчук заявив журналістам, що правоохоронці діяли на підставі закону, але дуже непрофесійно, що спричинило поранення багатьох людей.

У п’ятницю Сімферополь відвідав віце-прем’єр-міністр України Олександр Кузьмук. Він провів спільну колегію кримського главку міліції і прокуратури автономії, а також позачергове засідання уряду АРК. Тут урядовець заявив, що етнічних проблем в Криму немає, й інцидент на Ай-Петрі теж не має етнічного чи політичного підґрунтя.

Водночас інший лідер Меджлісу Рефат Чубаров повідомив Радіо Свобода, що Меджліс вирішив продовжити протести кримських татар.

У четвер на центральному майдані Симферополя репатріанти розбили наметове містечко, яке в неділю через буревій зменшилося до одного намета.

Але Меджліс має намір після припинення негоди його значно розширити.

Водночас лідери Меджлісу вирішили перенести масовий мітинг протесту кримських татар на наступну неділю, 18 листопада.

У Криму, як і загалом на півдні України, в неділю лютує негода: повалено сотні дерев, з багатьох будівель зірвано дахи.

У багатьох регіонах півострова немає світла і утруднено рух транспорту, на морі шторм у 6–7 балів.

Поблизу кримського узбережжя внаслідок негоди затонули чи сіли на мілину щонайменше 5 суден, загалом у північно-східній частині Чорного моря зазнали аварій принаймні 10 суден.
XS
SM
MD
LG