Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Іраку: немає підстав не страчувати урядовців часів Саддама Хусейна


Для того, щоб відкласти страту трьох чільних високопосадовців попередньої влади Іраку, не має юридичного обґрунтування, заявив Нурі аль-Малікі. Тим часом Сполучені Штати, які утримують усіх трьох під вартою, відмовляються видати їх для страти. США заявляють, що зроблять це тільки тоді, коли іракці владнають між собою всі подробиці процедури страти.

Для того, щоб відкласти страту трьох чільних високопосадовців попередньої влади Іраку, не має юридичного обґрунтування, заявив Нурі аль-Малікі.

Ідеться про Алі Хасана Абд аль-Маджида ат-Тікріті, двоюрідного брата Саддама Хусейна, що обіймав низку високих посад, відомого як «хімічний Алі» за його роль у веденні хімічної війни проти іракських курдів, а також двох колишніх чільних військових, Султана Хашема Ахмеда ат-Таї і Хусейна Рашида Мохаммеда.

Їх засудили на смерть за звинуваченням у геноциді, злочинах проти людяності та інших злочинах, скоєних під час тієї операції проти іракських курдів 1986–1989 років. У її перебігу загинули, з різними підрахунками, від 100 до більш як 200 тисяч людей.

Тим часом Сполучені Штати, які утримують усіх трьох під вартою, відмовляються видати їх для страти.

США заявляють, що зроблять це тільки тоді, коли іракці владнають між собою всі подробиці процедури страти.
XS
SM
MD
LG