Доступність посилання

ТОП новини

Море хвилюється раз... Небувалий витік мазуту і сірки у Керченській протоці


Олександр Лащенко, Віола Бурда У Керченській протоці, що поєднує Чорне та Азовське моря, продовжують ліквідацію безпрецедентного витоку понад тисячі тонн мазуту і семи тисяч тонн сірки. До таких наслідків призвів шторм, внаслідок якого затонули кілька вантажних кораблів. Крім екологічних збитків, є і людські жертви: за попередніми даними, загинули троє моряків, двадцятеро зникли безвісти.

МОРЯКІВ ШУКАТИМУТЬ ДО ЧЕТВЕРГА

(mns.gov.ua)
Востаннє стихія настільки розгулялася у Керченській протоці 14 років тому. Тоді від шторму затонув один корабель. А цього разу на дно пішли відразу кілька суден. Спочатку внаслідок потужного хвилювання моря розколовся на дві частини російський танкер "Волгонефть-139", що перевозив близько п’яти тисяч тонн мазуту. Згодом затонув суховантаж "Вольногорськ" із двома з половиною тисячами тонн сірки. Потім така ж доля спіткала суховантажі "Нахічевань" (з двома тисячами тонн сірки) і "Ковель", який натрапив на "Вольногорськ" та отримав пробоїну. За словами міністра з питань надзвичайних ситуацій України Нестора Шуфрича, пошуки зниклих безвісти моряків вестимуть до четверга. А тим часом погода над Керченською протокою не поліпшується, видимість погана. Наскільки реальні шанси врятувати моряків, дізнавався кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула:

Один з врятувавшихся сиріїйських моряків, як може, пояснює, що на судні було 17 чоловік. Перевозили метал і йшли до Сирії.
(mns.gov.ua)
“Зважаючи на холодну воду та сильний вітер, шансів їх врятувати майже немає, констатують фахівці. За даними МНС, протягом неділі зазнали аварії понад 10 кораблів, які були у кримських портах чи прибережній смузі Чорного та Азовського морів. На узбережжі в результаті вітру, що сягав 32-х метрів на секунду, була зруйнована частина будівель, транспортних комунікацій ат інших об’єктів. Інші “берегові” наслідки шторму – сотні повалених дерев і біг-бордів, у багатьох будівель зірвані дахи, у тому числі – у вашого кореспондента”.

“...І ВІД ВНУТРІШНЬОГО ОТРУЄННЯ, І ВІД БРАКУ КИСНЮ...”

Після всіх цих надзвичайних подій 2 плями нафтопродуктів, кожна завдовжки до кілометра і завширшки 200 метрів, розтягнулися від місця аварії танкера Волганефть-139 у Керченській протоці до Азовського моря. Все це приблизні підрахунки. Підрахувати точно – як і скільки витекло мазуту та сірки – наразі неможливо, бо шторм не вщухає. Екологи вже заявляють про катастрофу для довкілля. Мазут, як і інші нафтопродукти, страшний тим, що вкриває воду плівкою і вся морська фауна не має доступу до повітря, зазначає працівник Інституту хімії Національної академії наук України Валерій Бартишевський:

“На планктон та іншу різноманітну живність цей мазут налипає, риба вживає отруйні речовини, починає масово гинути. І від внутрішнього отруєння, і від браку кисню. Не кажучи про те, що вся ця багнюка з мазутом викидається на берег”.

ПЛЯМА ДРЕЙФУВАТИМЕ, ПОКИ МОРЕ НЕ ЗАСПОКОЇТЬСЯ

Ліквідовувати витік мазуту можна кількома способами – збирати у танкери або посипати забруднену поверхню порошком-сорбентом, розповідають екологи. Водночас вони наразі не можуть точно оцінити збитки для курортно-морського довкілля. Тонни сірки, які пішли на дно разом із суховантажами, при всій шкідливості, принесуть менше збитків, аніж розлитий мазут – вважають фахівці. Заступник голови Національного екоцентру Юрій Урбанський каже, що наразі збирання мазуту з поверхні води неможливе - шторм не вщухає, а відтак смертоносна пляма дрейфуватиме, поки не заспокоїться море:

“Щоб зібрати мазут чи нафту, потрібна стала вода – штиль або легкі хвилі. А поки шторм – воно все рознесеться по морю і, дійсно, можуть бути великі проблеми”.

“МАБУТЬ, ЇМ КРАЩЕ БУЛО Б ЗАЙТИ У ПОРТ”

(mns.gov.ua)
Шторму такої сили - сім балів - місто Керч ще не бачило - каже Ірина Сєдова, журналістка керченської телерадіокомпанії “Бриз”. Хвилі на морі сягали висоти двоповерхового будинку. Новоросійська транспортна прокуратура порушила кримінальні справи за фактом забруднення вод - на думку місцевого транспортного прокурора Максима Степаненка, капітани суден, отримавши штормове попередження, мали завести кораблі на пристані, а не чекати на якірній стоянці. Така ж думка побутує в Керчі, інформує Ірина Сєдова:

“Багато хто з капітанів проігнорували штормове попередження, дане співробітниками Міністерства з питань надзвичайних ситуацій. А оскільки ці судна (наприклад, Волганефть-139) більшою частиною річкові, вони взагалі не пристосовані до штормів. Тому вони і затонули. Мабуть, їм краще було б зайти у порт і перечекати шторм. Але через те, що такі шторми є рідкісним явищем для Чорного моря, ніхто не очікував цих наслідків”.

ШТОРМОВЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ПЕРЕДАЛИ ЩЕ ВРАНЦІ 9-ГО ЛИСТОПАДА

Такі погодні умови, які нині накрили Кримський півострів, справді бувають дуже рідко - ділиться спостереженнями місцевий метеоролог Тетяна Лювецька. За її словами, штормове попередження метеорологи відразу ж передали до МНС - ще вранці дев’ятого листопада....

Тетяна Лювецька: “Завчасність була дуже великою, кораблі могли піти з небезпечного району, проте вони цього чомусь не зробили”.

Всі судна були попереджені про можливість шторму – зауважує представник управління МНС у Криму Володимир Іванов. І вже не справа українського МНС розбирати - чому російські та грузинський кораблі вирішили перечекати шторм на якорі, а не зайти в порт.

Володимир Іванов: “Сьогодні на нараді був присутнім представник МНС Росії й у них теж є дані, що про штормове попередження були повідомлені всі служби та населення. Тому з його вуст пролунала фраза: “Будемо розбиратися!”.

Севастопольська транспортна прокуратура порушила кримінальну справу за статтею "порушення правил безпеки руху, що спричинило загибель людей" - за фактом загибелі кількох членів екіпажу грузинського корабля "Ізмаїл". За всіма іншими фактами ведеться перевірка, повідомив Сергій Винокуров, перший заступник Генерального прокурора України.

Тим часом російська власті повідомляє - у Керченській протоці через витік мазуту вже загинуло близько тридцяти тисяч птахів.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG