Доступність посилання

ТОП новини

Чому грузинська опозиція не підтримала олігарха? Сигнал тривоги на морі прийшов за 14 годин до початку шторму. У єврейському кварталі Праги відбулися зіткнення (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 12 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса продовжує обговорювати політичний процес у Грузії і розмірковувати щодо можливої ролі Росії у загостренні ситуації у цій кавказькій республіці. Чимало газет звертають увагу на масштабну екологічну катастрофу у Керченській протоці внаслідок небувалого шторму на Чорному та Азовському морях. Деякі видання акцентують увагу на суботніх зіткненнях між неонацистами та антифашистами у центрі Праги.

Впливова лондонська «Файненшел Таймз» вважає, що внаслідок розколу грузинської опозиції президент Міхеїл Саакашвілі, можливо, утримається при владі. Газета також звертає увагу, що «лідери слабо об’єднаної опозиції заявили про непідтримку бізнесмена Патаркацішвілі як свого єдиного кандидата на майбутніх президентських виборах, бо той тісно пов’язаний із опальним російським олігархом Борисом Березовським». Газета також інформує, що грузинська влада обвинувачує того ж Патаркацішвілі у зв’язках із російською зовнішньою розвідкою і намаганні організувати в Грузії переворот.

Хоча інші видання, наприклад, британська «Дейлі Телеґраф», сумніваються у вирішальній ролі Росії в грузинських справах і наголошують, що «Саакашвілі розгубив більшу частину підтримки народу і часто використовує войовничу, ту ж антиросійську, риторику».

Італійська «Ла Репуббліка» пише у понеділок, що «сигнал про сильний шторм на Азовському і Чорному морях пролунав за 14 годин до його початку». У водах Керченської протоки, яка з’єднує два моря, на той момент перебувало 59 суден, 42 з них сховалися в акваторії Азовського моря, а 17 інших, як пише італійський часопис, «проігнорували загрозу і зробили катастрофічний вибір». «Ла Репуббліка» звертає увагу на катастрофічні наслідки розлому російського танкера «Волґонєфть-139», із якого у море вилилося принаймні півтори тисячі тонн мазуту.

Британська «Ґардіан» наголошує, що загибель російського танкера в Керченській протоці «викличе екологічну катастрофу». Газета називає цю катастрофу «найсерйознішою за багато років загрозу екології регіону». «Ґардіан» також наводить оцінки експертів, за твердженнями яких ліквідація наслідків екологічного лиха у районі української Керчі «займе 10 років».

Британська «Індепендент» пише на початку тижня про жорстоке протистояння минулими вихідними у столиці Чехії в річницю «кришталевої ночі», нацистського погрому євреїв у 1938 році. Цього разу в єврейському кварталі Праги «з тисячами антифашистів вступили у зіткнення кілька десятків неонацистів». Газета також інформує, що лише за офіційними даними поліції, було поранено шестеро людей і 50 осіб затримано.

Очевидці, яких цитує газета, вражені тим, що неонацисти насмілилися зробити, а дехто з місцевих старожилів згадував, що в 30-і роки минулого століття «ніхто у Європі не сприймав ці маленькі банди фашистів усерйоз».
XS
SM
MD
LG