Доступність посилання

ТОП новини

Коаліційні пологи тривають


Тетяна Ярмощук Київ, 13 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чим ближче до початку роботи парламенту, тим примарнішими видаються перспективи створення бютівсько-нунсівського союзу. «Наша Україна – Народна самооборона» схвалила зміни до коаліційної угоди. Бютівці називають це ударом по домовленостях.

Бліц-коаліція на словах – виснажливий забіг з перешкодами на ділі. І знову слово за «Нашою Україною – Народною самообороною». Цього разу політрада НУНСу схвалила зміни до коаліційної угоди, які підготувала Українська республіканська партія «Собор». Зміни стосуються передусім обіцянок Юлії Тимошенко повернути громадянам знецінені вклади Ощадбанку впродовж двох років та відмовитися від призову до армії з 2008 року. Такі обіцянки лідер «Собору» Анатолій Матвієнко називав популізмом.

Чого варта коаліційна угода

Коаліційна угода, яку парафували БЮТ та НУНС, – це чернетка, яка потребує доопрацювання, вважає нунсівець Олесь Доній, тож те, що відбувається зараз, це цілком нормальна дискусія, каже він. Угоду підписав лише В’ячеслав Кириленко, решта підписали декларацію про наміри. Доопрацювання угоди зараз триває внаслідок абсолютно демократичної дискусії. «Ті пункти коаліційної угоди, які викликають якісь заперечення, повинні бути просто звідти вилучені»,– каже Доній.

Ухвалення змін до коаліційної угоди – це удар по домовленостях між БЮТом та НУНСом, переконаний бютівець Михайло Поживанов. Це робиться навмисне для того, щоб коаліція не відбулась, каже він. «Будуть затягувати ті ж самі паски, де ми вже були у 2006 році, коли майже два місяці обговорювалася коаліційна угода, котра не призвела ні до чого. Якщо хтось з чимось не згоден, то угода вважається розірваною. З такою політичною силою нам немає сенсу продовжувати будь-які переговори. І ми повинні заявляти про те, що ми в цій ситуації переходимо до опозиції».

Безкоаліційний парламент?

Нинішня ситуація свідчить про хитання та непевність самого Президента, каже в інтерв’ю Радіо Свобода політичний експерт Сергій Таран: «Той плюралізм, якій існує в НУНСі, віддзеркалює також хитання самого Президента, який з одного боку хоче демократичної коаліції, зважаючи на свої ідеологічні цінності, а з іншого боку, не виключає й іншого формату коаліції. Це, можна сказати, сумніви щодо домовленостей».

Якщо Блок Юлії Тимошенко та "Наша Україна – Народна самооборона" таки створять коаліцію, вона буде нестійкою, оскільки перевага становитиме лише три голоси. Зважаючи на те, що у НУНСі є політичні сили, які категорично проти коаліції з Партією регіонів, то і ймовірність широкої коаліції теж невелика. Деякі ж експерти вважають, що наразі ймовірний третій варіант – безкоаліційного парламенту, як це велося в Україні до 2002 року.

Матеріали до теми:

• Помаранчева, широка чи ніяка? • Розбрід та хитання. Коаліціада триває
XS
SM
MD
LG