Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент обговорює Європейську політику сусідства


Наталія Вікуліна Брюссель, 14 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Нинішні переговори ЄС з Україною мають призвести до укладення Угоди про асоціацію, а після цього Київ мусить отримати можливість вступити до Євросоюзу. Така пропозиція міститься в доповіді про Європейську політику сусідства, яку обговорять у середу депутати Європарламенту.

Європейські сусіди ЄС, які дотримуються демократії і верховенства права, можуть подавати заявку на членство в Євросоюзі, їхній європейський процес має залежати від здатності впроваджувати відповідні реформи і виконувати критерії членства. Про це пишуть у доповіді «Зміцнюючи Європейську політику сусідства» Раймон Обіолс і Жерма та Чарльз Таннок – цей документ і обговорять сьогодні євродепутати.

Автори доповіді наполягають, що, згідно з рекомендацією Європарламенту, Україна має укласти з Євросоюзом Угоду про асоціацію, яка покращить українські перспективи в Європі і започаткує відповідний процес, включно із можливістю для Києва вступити до Євросоюзу. За словами Таннока, хоча Європейська політика сусідства не передбачає членства, але Угода про Євросоюз не виключає цього для європейських країн.

Неохота визнати перспективу членства в ЄС

«Та все ж усі європейські інституції, окрім Європарламенту, неохоче визнають перспективу членства в ЄС для однозначно європейських країн з демократичними урядами, які мають такий стратегічний вибір – це Україна і Молдова, можливо, колись Білорусь, якщо вона стане демократичною»,– заявив європарламентар.

Автори доповіді привітали те, що Євросоюз і Україна уклали угоди про полегшення візового режиму і повернення нелегальних мігрантів. Вони висловили переконання, що в далекій перспективі ЄС має запровадити безвізовий режим з Україною та іншими європейськими країнами-сусідами.

Два європарламентарі у доповіді переконують Київ приєднатися до обмежувальних заходів, які запроваджує Євросоюз проти керівництва Придністров’я – таким чином Україна має зробити значний внесок у мирне вирішення Придністровського конфлікту. Автори доповіді пропонують створити Парламентську Асамблею між Євросоюзом та його східними сусідами. Вони виступають за поступову інтеграцію країн, що межують з ЄС зі сходу, у європейську енергетичну спільноту і закликають до реформ в енергосекторі цих країн.

Раймон Обіолс і Жерма та Чарльз Таннок наголошують, що всі сусіди Євросоюзу повинні впроваджувати реформи, поважати права людини, дотримуватися верховенства права. Депутати пропонують встановити ближчі контакти між громадянським суспільством і населенням ЄС та країн-сусідів.
XS
SM
MD
LG