Доступність посилання

ТОП новини

Тиждень американської книги


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 14 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах нині проходить Тиждень американської книги, який завершується присудженням нагород Національної книжкової фундації. У ці дні відбуваються публічні читання з творів фіналістів всеамериканского конкурсу. Автори-фіналісти роздають автографи, підписуючи свої твори покупцям у книгарнях.

Поки що відомі лише імена фіналістів – п’ятеро у кожній з чотирьох категорій письменницької творчості: художня проза, документальна проза або публіцистика, поезія і література для юнацтва. Премія переможцеві у кожній категорії - 10 тисяч доларів. Фіналісти отримують заохочувальні премії по одній тисячі доларів.

Коли кореспондент Радіо Свобода спробував дізнатися заздалегідь прізвища переможців і звернувся до керівництва Національної книжкової фундації, то Евін Глассен, працівник секретаріату, сказав лише: «Переможці будуть оголошені завтра увечорі на церемонії нагородження». Завтра увечорі – це рано вранці у четвер за київським часом.

Поки що стало відомо, що крім конкурсних фіналістів є два лауреати, яких вирішено нагородити почесними медалями за сукупність творчості. Це письменниця Джоан Дідіон і журналістка Террі Гросс, яка веде популярну програму Національного громадського радіо «Свіже повітря».

Серед фіналістів – Кристофер Хітченс, відомий публіцист, номінований за книгу нарисів під назвою «Бог не такий великий», Тім Вайнер за дослідження «Спадщина попелу: історія ЦРУ», Роберт Хасс за збірку поем «Час і матеріали».

Міша Берлінські, прозаїк, у свої 34 роки він потрапив до еліти красного письменства Америки, номінований на престижеву премію за перший свій твір, роман «Експедиція». Він побував з місіонерами в Індії, Таїланді, нині мешкає на Гаїті, де його дружина працює у стабілізаційній місії ООН. Народився Міша Берлінські у Нью-Йорку, закінчив Колумбійський університет. У телевізійному інтерв’ю на запитання - що він думає про роль письменника у громадському житті Америки, автор відповів: «Я поняття не маю про роль письменника, але я певен, що це найкращий час для читача в Америці. Я чимало подорожував і можу сказати, що нема іншої країни у світі, де б видавали так багато книжок. Досить завітати до книгарні Барнс-енд-Нобл, щоб отетеріти від кількості й розмаїття. Причому, підкреслю, йдеться про якісну літературу, яку продукує Америка: стільки цікавих, гарних, захоплюючих повістей, романів, оповідань, що можна заволати з відчаю: адже одного життя не вистачить, аби все прочитати», - каже Міша Берлінські. Премії Національної книжкової фундації нерідко роблять нагороджені твори бестселерами.
XS
SM
MD
LG