Доступність посилання

ТОП новини

Європейська газова залежність. ЄС далі критикує Грузію. Українська економіка росте, але реформи відстають. (Європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 14 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса далі обговорює питання про все більшу газову залежність ЄС і лунає критика нещодавніх заходів Брюсселя щодо лібералізації так би мовити «розщеплення» енергетичного ринку Європи. Чимало видань продовжують публікацію критичних відгуків у Європі щодо існування надзвичайного стану в Грузії і обмежень там свободи преси. Деякі часописи звертають увагу на певну однобічність економічного розвитку України та відсутність там реформ, що відлякує іноземних інвесторів.

Газова залежність ЄС

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» публікує інтерв’ю з главою найбільшої італійської нафтогазової компанії «Ені» Паоло Скароні, який попереджає про наростання «небаченої» газової залежності Європи. Він наголошує, що найбільша загроза у цьому плані, це гарантованість газового постачання, коли країни континенту вже сьогодні на 60% залежать від Росії, Алжиру та Норвегії.

«Файненшел Таймс» публікує прогнози подальшого зростання цієї залежності країн ЄС. Італійський бізнесмен також незгідний з деякими реформами Брюсселя в плані демонополізації на енергетичному ринку ЄС і вважає, що це лише ускладнить постачання газу до Європи, особливо – з Росії.

ЄС критикує Грузію

Німецька «Таґесшпіґель» публікує критичні висловлювання комісара ЄС із зовнішньої політики Беніти – Ферреро Вальднер щодо існування в Грузії надзвичайного стану та обмеження прав ЗМІ в цій країні. Офіційний речник ЄС вимагає негайного скасування такої ситуації в Грузії і недопущення у майбутньому насильства щодо опозиції. ЄС, як пише німецька «Таґесшпіґель», виходить з того, що президентські вибори в Грузії у січні будуть демократичними.

Українська економіка росте, але реформ немає

Австрійська «Ді Прессе» звертає увагу на досить високі темпи економічного розвитку України – в середньому 7-8% у 2007 році. Але водночас, посилаючись на дані Організації економічної співпраці і розвитку, австрійська газета зауважує, що в Україні відчувається великий дефіцит реформ – низький рівень приватизації, майже 50% українського капіталу володіє держава, застарілий характер виробництва і його низька рентабельність, повальна корупція.

«Ді Прессе» також зазначає, що іноземні інвестори побоюються йти в Україну. Так рівень інвестицій на душу населення останніми роками тут становить лише до 16% від аналогічного показника в сусідній Польщі. Австрійське видання наголошує на надзвичайно низькому рівні заробітної плати українців і це «за тих умов, що держава є сусідкою ЄС»,– пише «Ді Прессе». Газета також наголошує, що якихось явних ознак чутливості щодо закликів світу до реформ у владних верхах у Києві не спостерігається.
XS
SM
MD
LG