Доступність посилання

ТОП новини

Обережно! Двері зачиняються!


Надія Шерстюк, Віола Бурда Проїзд у міських маршрутках стає для городян дедалі небезпечніше. У Львові з маршрутного таксі випала жінка, через те, що водій не зачинив двері і рушив з місця. А рік тому у Києві з тієї самої причини під колесами мікроавтобусу загинула трирічна дитина. Яка небезпека може чекати на пасажира маршрутки? І як боротися із водіями, які не дотримуються елементарних правил, аби довести пасажирів неушкодженими?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи маєте особисті правила безпечного проїзду у маршрутці?
Лариса, безробітна:
- Ми з Броварів, під К;Києвом, маршрутками їздимо часто. Маршрутка має бути не заповненою, сидіти треба. Якщо переповнена, то краще почекати.
Олександр, не працює:
- Коли я бачу, що у маршрутці немає місць, то пропускаю. Водії маршруток вони не їздять, а літають! Головне для них гроші, виручка.
Оксана, продавець:
- Міцніше триматися треба. Не стою на останній сходинці, бо двері відчиняться, можна випасти.
В''ячеслав Федорович, пенсіонер:
- Я часто їжджу маршрутками. Які там правила безпеки? На головах сидять один в одного. Я хочу їздити, як нормальна людина.
Алла, працює в лікарні:
- Треба самому бути обачним - не стояти біля дверей. Може, теж штовхатися і собі...бо інакше не виходить.


Екстрім-тури у маршрутках

Екстремальним туром називає поїздки у маршрутках запорізький губернатор та автогонщик Євген Червоненко. Якось, одягнувши кепку і куртку свого водія, губернатор проїхався міськими маршрутками. Результати інспектування були невтішними, - зазначає Євген Червоненко:
Євген Червоненко
(RadioSvoboda.Ua)


“Я побачив дуже багато грубих порушень. Я, як водій і гонщик, не можу зрозуміти цього. З крайнього правого ряду розворот маршрутки з пасажирами, які стоять, розворот на 180 градусів. Потрійні обгони”.

Розмови по мобільному під час їзди, розрахунок за квитки під час руху - все це створює небезпеку для пасажирів. Чому водії порушують елементарні правила безпеки? З’ясувувала у вранішній столичній маршрутці Наталка Коваленко:

“Ранок. Час пік. В вісімнадцятій маршрутці повно народу. Я проштовхуюся і стою на останній сходинці. Тримають мене двері, які щохвилини можуть відчинитися. Адже кожні 5 метрів ми зупиняємося. Нерви жінки поруч не витримують і починається буркотіння”.

Слухати:

“Кермувати маршруткою – це вовча робота”

Цього року у Львові з вини водіїв громадського транспорту, переважно маршрутних автобусів, трапилися 44 аварії, 2 людини загинули, 77 травмовані. Однак статистика мовчить про те, яка сама кількість пасажирів випадає з маршруток, - сумно іронізує львівська кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук:

“Людмила Пелевська випала з маршрутки №45, коли водій рушив з зупинки, не зачинивши двері. За словами жінки, водій, побачивши, що вона впала, поїхав далі. На щастя, пані Людмила сильно не ушкодилась. Громадський транспорт у Львові переповнений, водії не попереджають, що зачиняють двері і доволі часто рушають з місця з відчиненими дверима”.

Водій Віталій попрацював водієм маршрутного таксі і знає усі плюси і мінуси своєї професії:

“Це вовча робота – план, дисципліна жорстка. Погано, що беруть усіх підряд, в кого є категорія. Категорію на автобус можна купити. На деяких маршрутах немає передрейсового медичного огляду. Прийшов, сів - випив чи наколовся і водить. Була б моя воля, я б процентів 80 водіїв вигнав би”.

Кількість дорожньо-транспортних пригод за участю маршрутних таксі порівняно з минулим роком збільшилося, - не називаючи цифр, кажуть у ДАІ. В усьому винні законодавчі норми, бідкається Василь Зайченко, директор центру безпеки руху при ДАІ:

“Медична довідка видається раз на три роки. Людина, отримавши ї ї, 2 роки тому могла бути не наркоманом. Обов’язково має бути перевірка у нарколога. Ну який це наркоман прийде і стане сам на облік у нарколога”.

Куди скаржитися, якщо водій не зачинив двері, і ви випали з маршрутки? Перш за все треба запам’ятати номер автобусу, - каже черговий даїшник:

“Є два способи. Перший варіант – ви скаржитесь в Управління у справах захисту прав споживачів. Другий варіант – є у нас такий відділ тут в ДАІ, який здійснює нагляд за перевезенням пасажирів у транспортних засобах”.

Покарання недбалого водія можна вважати певною компенсацією за ваші пошкоджені нервові клітини. Краще і розумніше попередити ЧП і засвоїти кілька простих правил - ніколи не виходити з дитиною або великими сумками через задні двері, оскільки водій на них не дивиться і їде з відчиненими дверима. Не їхати на останній сходинці, навіть якщо тримаєтеся, можуть виштовхнути. Будьте обережні і не сподівайтеся на візника - оскільки в гонитві за графіками, грошима і просто від нервів, він не попереджає - Обережно, двері зачиняються!

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG