Доступність посилання

ТОП новини

Новий «Назарбаєв ґейт» в Казахстані?


Василь Зілгалов Прага, 14 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вже вдруге за останні тижні на різних Інтернет-сайтах в Казахстані з’явилися записи телефонних розмов чільників казахської влади, вірогідно і президента Нурсултана Назарбаєва, де йдеться про корупцію і антидемократичну практику казахських верхівок. Влада вже порушила кримінальні справи проти деяких власників Інтернет-сайтів та оголосила про ніби-то фальшивий характер оприлюднених записів. Опозиція Казахстану і незалежні спостерігачі скептичні щодо реального впливу на казахів цих публікацій. Вони вважають, що це розраховано, насамперед, на міжнародну реакцію й осуд у світі режиму Назарбаєва.

Президент Казахстану Нурсултана Назарбаєва
(AFP)
Оприлюднені записи телефонних розмов, як виглядає, стосуються фінансування правлячої президентської партії Нур-Отан. Цього разу одним із учасників цих розмов, як кажуть, є й сам президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який ніби-то звертається до керівника свого офісу Булата Утемуратова у зв’язку з фінансовими проблемами партії Нур-Отан.

Чи задіяний у цій справі колишній зять Назарбаєва?

Інший запис торкається розмови Утемуратова з мером Астани Аскаром Маміним, де йдеться про фінансування, «субсидії для Нур-Отан». Судячи з контексту записів розмов, вони велися перед парламентськими виборами 18 серпня, де Нур-Отан отримала одноосібну перемогу.

На казахських сайтах не мовиться про походження цих записів, але спостерігачі кажуть, що ініціатором цих публікацій може бути колишній зять Нурсултана Назарбаєва, колишній керівник служби безпеки Казахстану і посол в Австрії, опальний нині втікач на Захід Рахат Алієв. Хоча сам Алієв ухилився від прямої відповіді на це питання. Суд в Алмати розпочав слухання у справі попередніх телефонних записів 9 листопада, за дві доби до з’яви нових публікацій в Інтернеті.

Прокуратура каже, записи фальшиві

Представник правлячої партії Нур-Отан, глава її аналітичного центру, Шаріпбек Акбаєв стверджує, що що цими днями прокуратура і МВС дали офіційну оцінку, що стрічки ці фальшиві.

Ермурат Бапі, відомий опозиційний журналіст Казахстану, сумнівається у значному впливові цих публікацій не лише тому, що влада просто блокує низку сайтів: «Якщо ЗМІ не в змозі довести інформацію про ці розмови до публіки, то я вважаю, що це ніколи не буде мати впливу на суспільство і ніякого резонансу, тому що влада робить все можливе, щоб блокувати подібну інформацію, яку роблять доступною в Інтернеті Рахат Алієв і його люди».

Чимало аналітиків вважають, що ці публікації покликані виставити владу Казахстану у невигідному світлі у зв’язку з її бажанням головувати в ОБСЄ з 2009 року. Голосування з цього приводу відбудеться наприкінці листопада.
XS
SM
MD
LG