Доступність посилання

ТОП новини

Завершення Тижня американської книги: лауреати Національної книжкової фундації


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 15 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua). У Сполучених Штатах врученням нагород Національної книжкової фундації завершилося свято Тижня американської книги. Воно відбувається щороку, починаючи від 1950 року.

Нагороди Національної книжкової фундації вважаються вельми престижевими і письменники-лауреати цих премій одразу стають загальноамериканськими знаменитостями.

Чільну нагороду – за кращий твір художньої літератури – отримав Деніс Джонсон за роман Дерево з диму. Цьому письменникові 58 років, він є автором численних прозових і поетичних творів, але визнання такого масштабу прийшло до нього вперше.

Тож Джонсон приєднався до плеяди, яка включає багатьох класиків світової літератури, які були у різні роки лауреатами премії Національної книжкової фундації. Вистачає навести імена бодай деяких лауреатів, які належать до світової письменницької «сметанки», як то кажуть американські українці. Це Ернест Хемінгуей і Джером Дейвід Селінджер, Сол Беллоу і Владімір Набоков, Уільям Фолкнер і Трумен Капоте, Джон Стейнбек і Джеймс Джонс. І от тепер – Деніс Джонсон.

Вручення премій відбулося у нью-йоркському готелі Марріот-Маркі, на розі Бродвею і 46 вулиці. Нагороди присуджували по чотирьох категоріях письменницької творчості: крім літератури художньої - потім документальна або публіцистична, поезія і окремо – література для юнацтва. У кожній з категорій лауреата обирали з-поміж п’ятьох фіналістів.

У ділянці документалістики премійовано фундаментальне дослідження Тіма Вайнера «Спадщина попелу: історія ЦРУ». Серед поетичних творів нагороджено збірку Роберта Хасса під назвою «Час і матеріали». У ділянці «Література для юнацтва» найкращим твором визнано книгу Шермана Алексі під іронічною назвою «Абсолютно правдивий щоденник тимчасового індиянина».

Присудження премії Національної книжкової фундації, як правило, гарантує авторові перевидання його книги значним накладом, загальноамериканське паблисити і придбання твору практично всіма публічними бібліотеками країни, а їх десятки тисяч.

Якщо чотири лауреати отримують золоті медалі й по 10 тисяч доларів, то фіналістів – усіх 16 – нагороджують срібними медалями і заохочувальними преміями по одній тисячі доларів. Перед врученням премій першій п’ятірці прозаїків пропонують назвати 5 найцікавіших, з їхнього погляду, творів молодих письменників, за тієї умови, щоб автори були молодші 35 років. Потрапити до цього списку означає зробити крок до майбутньої популярності.
XS
SM
MD
LG